Uoči dolaska u Sarajevo patrijarh Porfirije odlikovao finasijera "Crvenih beretki"

7
Radiosarajevo.ba
Uoči dolaska u Sarajevo patrijarh Porfirije odlikovao finasijera "Crvenih beretki"
Foto: SPC / Patrijarh Porfirije odlikovao finasijera "Crvenih beretki"

Patrijarh srpski Porfirije u subotu i nedjelju, 16. i 17. oktobra, posjetit će Mitropoliju dabrobosansku povodom jubijela 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

Piše: Faruk Vele

Uoči posjete Sarajevu patrijarh srpski - kojeg su u Zagrebu, gdje je doskora službovao, smatrali naprednim intelektualcem - odlikovao ni manje ni više do sponzora zloglasnih "Crvenih beretki", aktuelnog urednika Večernjih novosti i bivšeg direktora Radiotelevizije Srbije (RTS) Milorada Vučelića, što je više nego jasan znak da se Srbija vraća na staze Slobodana Miloševića.

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

Jer, upravo je Vučelić bio "Miloševićev medijski ratni huškač".

"Profesionalizam i hrišćanske vrijednosti"

Kako je saopćeno iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) "svečanoj dodjeli visokog odlikovanja prisustvovali su episkopi bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, porodica, prijatelji i saradnici".

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je pročitana tom prilikom, navodi se da se, na prijedlog patrijarha Porfirija, Miloradu Vučeliću "dodjeljuje visoko odlikovanje SPC, orden Svetog Save drugog reda, za višegodišnju uspješnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrijednosti vrlina".

Pokret slobodnih građana (PSG) Srbije saopćio je jučer da ne vidi "koje su to moralne vrline i kakav novinarski profesionalizam" istakli Vučelića da bi bio odlikovan Ordenom Svetog Save, koji dodjeljuje Srpska pravoslavna crkva (SPC).

"Večernje novosti, kojima je Vučelić glavni urednik, primjer su svega najgoreg i tabloidnog u srpskom novinarstvu, a od žute štampe razlikuje ih samo to što nemaju fotografije unakaženih tijela i bombastične naslove. S druge strane, 'Novosti' se posebno ističu raspirivanjem netrpeljivosti i mržnje prema drugim narodima u regionu bivše Jugoslavije", navodi se u saopćenju PSG, prenio je beogradski list Danas.

Prema njihovim riječima, Vučelić, koji je i predsjednik Fudbalskog kluba Partizan, je na taj način "neposredno povezan i sa kriminalnom grupom zloglansnog Veljka Belivuka", jer je ona koristila jednu prostoriju na stadionu tog kluba.

Radio Slobodna Evropa podsjeća da je Milorad Vučelić višegodišnji medijski stub režima Slobodana Miloševića, čelnik Radio Televizije Srbije (RTS) u vrijeme ratne propagande koja je vođena sa njenih kanala šireći međunacionalnu mržnju.

Osim medijskog ratnog huškanja, u Vučelićevoj biografiji zabilježena je bliska saradnja sa Miloševićem, koji je kao optuženik za ratne zločine 2006. godine preminuo u pritvoru, na čelu Socijalističke partije Srbije (SPS). Ostao je Miloševiću vjeran do posljednjeg dana čovjeka koji je gurnuo bivšu Jugoslaviju u vrtloge zla.

Vjeran Miloševiću

Vučelić je bio jedan od najistaknutijih i na sahrani "balkanskog kasapina".
Poslije ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine i sam Vučelić je bio pritvaran, da bi oktobra 2016. došao na čelo fudbalskog kluba Partizan, jednog od dva najveća sportska kluba u Srbiji.

Vrhunac svoje medijske karijere, Milorad Vučelić, rođen 1948. godine, imao je od 1991. do 1992. godine, kada se nalazio na funkciji generalnog direktora Radio Televizije Novi Sad, da bi od 1992. do 1995. godine, za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji, bio generalni direktor Radio Televizije Srbije.

O ratnoj propagandi državne televizije Srbije devedesetih, koju je tri godine vodio Vučelić, 2011. urađena je studija Tužilaštva za ratne zločine Srbije pod nazivom "Reči i nedela – Prizivanje ili podsticanje na ratne zločine u medijima u Srbiji 1991. – 1992. godine". Međutim, istraga koju je Tužilaštvo u Srbiji počelo 2009. godine da vodi o odgovornosti za medijsko podstrekivanje na zločine, nikada nije dovela i do sudskih procesa.

No, Vučelić nije pružao samo medijske usluge Miloševićevom režimu.

Potvrdio je to i snimak proslave godišnjice osnivanja "Crvenih beretki" u Kuli kojem su prisustvovali Milošević i Vučelić, ali i Franko Simatović i Jovica Stanišić, osnivači ovih jedinica u ime DB-a Srbije, Milorad Ulemek, Mihalj Kertes i drugi. Riječ je o čuvenom snimku koji je emitiran u Haškom tribunalu.

Na snimku je zabilježeno kako Simatović drži govor i navodi da je Jedinica vodila borbe protiv hrvatskih oružanih policijskih snaga u zonama Benkovac, Stari Gospić, Plitvice, Glina, Kostajnica, u "združenim operacijama" u Istočnoj Slavoniji, koridoru kod Brčkog u "Drinskoj i Sarajevskoj" operaciji, dok su u Zapadnoj Bosni njeni pripadnici činili okosnicu armije zločinca Fikreta Abdića.

Jedinica je, kako navodi, bila "mala, mobilna, ubitačna i diskretna". Poslije Petog oktobra, angažovana je na jugu Srbije u poslovima obezbeđenja važnih funkcionera (do novembra 2001), kao i prilikom hapšenja Miloševića u vili Mir. Jedinica je ostala bez prave namjene u novim uslovima. 15.01.2002. je izdvojena iz sastava RDB, a 25.03.2003. rasformirana.

Učešće u genocidu

Inače, glavne borbene jedinice, za koje su Stanišić i Simatović optuženi u Hagu da su ih kontrolirali i raspoređivali radi postizanja ciljeva Beograda u ratovima u Hrvatskoj i BiH su Jedinica za specijalne operacije (JSO) DB-a Srbije (poznata kao "Crvene beretke"), Srpska dobrovoljačka garda (poznata kao Arkanovi "Tigrovi") i "Škorpioni". Upravo su "Škorpioni" učestvovali u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine, strijeljajući srebreničke dječake i muškarce, među kojima i šestoricu nesretnika na Godinjskim barama kod Trnova.

"Patrijarh srpski Porfirije uručio orden Svetog Save sponzoru Crvenih beretki, medijskom arhiteki zla devedesetih i Miloševićevoj podguznoj muhi Miloradu Vučeliću! Doduše, kakav patrijarh i orden, takav i laureat!", napisao je u povodu odlikovanja Vučelića kolumnista portala Radiosarajevo.ba, ugledni bh. novinar Dragan Bursać.

Potvrdila je to i akcija "Sablja" poslije atentata na Đinđića. Prema pisanju beogradskog "Blica", upravo je na rqačunu Milorada Vučelića bilo 40 miliona eura namijenjenih "Crvenim beretkama".

Vučelić je tada dao izjavu o spornom snimu, ali i optužbama da je pronevjerio 40 miliona eura namijenjenih Državnoj bezbjednosti Srbije koji su se nalazili na računu otvorenom na njegovo ime, pisao je Blic. On ej sve demantirao tvrdeći da su optužbe lažen.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Siniša Mali, Bratislav Gašić, Dragan Marković Palma, samo su neki od dobitika Ordena Svetog Save koje uručuje Srpska pravoslavna crkva. Ugledni beogradski list Danas piše da SPC odlikuje samo one koji su bliski vlasti i svoje finansijere.

Srpska pravoslavna crkva i Srbija koji slave koji slave i odlikuju ratne zločince i njihove pomagače, koji izazivaju incidente širom regije i prijete oružjem, ne žele mir, o kojem toliko pričaju. To je istina koju, prije svega, međunarodna zajednica mora vidjeti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije