Bivšem pripadniku “Crvenih beretki” osam godina zatvora za silovanje u Brčkom

Radiosarajevo.ba
Bivšem pripadniku “Crvenih beretki” osam godina zatvora za silovanje u Brčkom
Foto: MPS / Apelacioni sud u Beogradu

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Nikola Vida Lujić, bivši pripadnik “Crvenih beretki”, osuđen na osam godina zatvora zbog silovanja žene počinjenog 1992. u Brčkom u Bosni i Hercegovini.

Nikoli Vidi Lujiću, bivšem pripadniku Jedinice za specijalne operacije (JSO) poznatije pod imenom “Crvene beretke”, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je kaznu zatvora u trajanju osam godina zbog silovanja Bošnjakinje u Brčkom 20. juna 1992.

Sud je u obrazloženju svoje presude rekao da je kazna od osam godina zatvora “nužna, ali i dovoljna za postizanje svrhe kažnjavanja”.

Apelacioni sud je citirao dio prvostepene presude izrečene Vidi Lujiću kojom se osuđuje njegovo “naročito uvredljivo i ponižavajuće postupanje prema žrtvi”.

U presudi se podvlači i “intenzitet psihičkih povreda i kontinuirana patnja koju je (žrtva) doživjela”, kao i “psihičke traume od kojih se i danas liječi”.

Kako je sud utvrdio, Vida Lujić je navedenog dana, zajedno s još dvojicom neidentifikovanih vojnika, u uniformi i naoružan, ušao u jednu kuću u Brčkom.

Kada je ušao, izvadio je pištolj, ubacio metke i vratio ga u džep.

Kada mu je žena predala svoj novac i nakit, Vida Lujić ju je odveo u kupatilo i zaključao vrata. Tamo ju je silovao dva puta, a zatim ju je odveo u spavaću sobu i ponovo silovao.

Kako stoji u prvostepenoj presudi, tokom napada žrtva je tražila od Lujića da je ubije, na što je on odgovorio da “nije zadužen za to”.

Dok ju je silovao, druga dvojica su razbijala stvari po kući.

Apelacioni sud je svoju presudu donio 31. januara, a na internet stranici Suda ona je objavljena 4. marta.

Prilikom izricanja prvostepene presude u septembru 2019. godine, sudija Dejan Terzić je rekao da je Vida Lujić i ranije osuđivan za slično krivično djelo.

“Iskoristio je svoju dominaciju nad žrtvom i njenu bespomoćnost budući da je ona već bila dovoljno uplašena zbog toga što je njen suprug već bio uhapšen”, kazao je Terzić.

Optužnicu je prvobitno podiglo Tužilaštvo Brčko distrikta u januaru 2018. godine, ali budući da je Vida Lujić državljanin Srbije, Okružni sud u Doboju ustupio je predmet Višem sudu u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije