Da li će općina u Bosni i Hercegovini oprostiti dug od 3.100.000 KM Elektroprivredi HZHB?

3
Radiosarajevo.ba
Da li će općina u Bosni i Hercegovini oprostiti dug od 3.100.000 KM Elektroprivredi HZHB?
Foto: RTV HB / Zgrada Elektroprivrede HZHB

Jedna od tačaka koja bi se trebala naći na dnevnom redu sjednice OV Jajce koja je zakazana za sutra u 9 sati je i prijedlog odluke Općine Jajce da, putem sudske nagodbe, oprosti Elektroprivredi HZHB kamate za milionska dugovanja po sudskom sporu, zbog neplaćanja naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u hidroelektranama Jajce I i Jajce II.

Isti zahtjev za otpis zateznih kamata je EP HZHB uputila i na Gradsko vijeće Grada Mostara, sjednica je zakazana za 24. oktobar ali je zbog drugih proceduralnih stvari ista prekinuta.

Prema navedenom sporazumu Javno poduzeće 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne' d.d. Mostar i Općina Jajce saglasno konstatuju da glavni dug Tužitelja u predmetu koji se vodi pred Općinskim sudom Mostar iznosi 3.142.219,77 KM, za razdoblje 1. novembra 2019. godine do 31. augusta ove godine.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

"Strane potpisnice ovog Sporazuma saglasne su da se nastali spor vodi pred Općinskim sudom Mostar, sa usaglašenim dugovanjem riješi mirnim putem, sklapanjem sudske nagodbe. Sporazumom o sudskoj nagodbi, kako je navedeno, Općina Jajce se odriče prava na potraživanje zakonskih zateznih kamata po tužbenom zahtjevu u predmetnoj pravnoj stvari. Paradoksalno u ovoj situaciji da se oprašta dug preduzeću koji je posluje s velikom dobiti.

Dobit EP HZHB u prvih šest mjeseci tekuće godine u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine porasla je za 34 miliona KM. U prvih šest mjeseci prošle godine ostvarena je dobit 19.748.809 KM, a ove godine iznosila 53.619.830 KM", rekli su vijećnici Naroda i pravde i SDP-a.

"Vijećnici Naroda i pravde Jajce i SDP Jajce su protiv ove tačke Dnevnog reda, jer se prelako odričemo sredstava na koja raspolažemo puna prava. Podsjećamo da su općine dužne od prikupljenih sredstava u iznosu od minimalno 50 posto tih naknada investirati u infrastrukturne projekte područja koja su oštećena hidroakumulacijom, na temelju zaključka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (DN broj 02-02-874/09 od 30. jula 2009. godine) donesenom prilikom usvajanja izmjena i dopuna navedenoga Zakona", naveli su vijećnici, piše Jajce Online

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije