Elektroprivreda HZHB-a kupuje dvije limuzine vrijedne 78.000 KM bez PDV-a

0
Radiosarajevo.ba
Elektroprivreda HZHB-a kupuje dvije limuzine vrijedne 78.000 KM bez PDV-a
FOTO: Fena / Mostar: Elektroprivreda HZ HB

Elektroprivreda HZHB-a nabavlja dvije putničke limuzine srednje klase u vrijednosti od 78.600,00 konvertibilnih maraka (KM), crne metalik boje, dok od ostale opreme, između ostalog, vozila trebaju posjedovati radiouređaj, tvornički s ekranom osjetljivim na dodir, minimalno šest zvučnika s bluetooth konekcijom za telefon, elektronsku blokadu motora, kao i multifunkcionalni kožni upravljač.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) rekao je za BIRN kako djeluje da je “Elektroprivreda HZHB-a” odlučila da obnovi cijeli vozni park tokom pandemije koronavirusa, s obzirom da ovo nije njihova prva nabavka ove godine.

“Budući da kupuju veoma skupe limuzine, otkud im tolika potreba u ovako kratkom periodu za tolikom količinom vozila? Vozila se održavaju, vozila mogu da se popravljaju, a ne da se kupuju samo najskuplja i da ih se toliko skuplja u tom jednom javnom preduzeću”, kaže Ožegović za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Najvrijednija nabavka

BIRN BiH je ranije pisao o nabavkama ove kompanije, ali i o nabavci za kupovinu putničkog vozila, limuzine u vrijednosti od 133.500 maraka bez PDV-a, što je najvrednija nabavka automobila raspisana ove godine.

Podaci Baze službenih automobila pokazuju da je ova kompanija prije pet godina kupila Audi A6 za 130.000 KM, 2018. godine tri Passata od po 70.000 KM, a u voznom parku imaju još niz putničkih automobila. Tokom 2020. godine kompanija je, između ostalog, kupila putničko vozilo od 44.000 KM, kao i osam drugih vozila za gotovo 300.000 KM. “Elektroprivreda HZHB-a” je javna kompanija u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

“Elektroprivreda” je u isto vrijeme, dok nabavlja dvije limuzine, raspisala još tri tendera bez poreza na dodatnu vrijednost, gdje nabavlja dva dostavna vozila u vrijednosti od 65.300,00 KM, jedno terensko teretno vozilo – oblika karoserije pick-up u vrijednosti od 58.000,00 KM, te jedno kombi vozilo od 40.000,00 KM.

Sve po planu nabavki

Kako za BIRN BiH objašnjava Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija, navedena vozila nabavljaju se za potrebe OJ-a “Proizvodnja električne energije”.

“Nabavka se provodi sukladno Planu nabava za tekuću godinu, koji je sastavni dio Plana poslovanja Društva, sukladno predviđenim procedurama, odobrenog od strane Skupštine Društva”, kaže Buntić, dodajući da će se predmetna vozila koristiti za svakodnevno obavljanje poslova iz djelokruga rada OJ-a Proizvodnja električne energije.

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba, rekao je za Detektor.ba da je evidentno da je ovaj ugovorni organ “u cjelogodišnjem šopingu” kad su u pitanju automobili, dok kada se radi o prethodnim nabavkama, na osnovu tehničkih specifikacija mogu se utvrditi koji modeli automobila se žele nabaviti.

“Isti slučaj je i sa posljednje četiri nabavke, ‘Elektroprivreda HZHB-a’ uporno krši član 54. stav 9. Zakona o javnim nabavkama, u kome je jasno navedeno da se u tehničkoj specifikaciji ne smije uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi”, kaže Golubović.

Kako kaže, ne treba zanemariti i to da je u većini slučajeva nabavke automobila ovog ugovornog organa “dostavljena samo jedna ponuda od strane firme ‘M.R.M. export-import’ iz Ljubuškog”.

Prema podacima Baze službenih automobila – u kojoj BIRN BiH monitoriše sve nabavke u vezi sa automobilima – institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije