Cvitanović nakon pregovora: Poruka iz SDA ruši BiH

16
Fena
Cvitanović nakon pregovora: Poruka iz SDA ruši BiH

"U jednom trenutku danas je izgledalo da smo bili blizu dogovora, ja osobno ostavljam mogućnost da će sutra doći do dogovora. Ako sutra budemo na tragu onoga što smo relativno korektno usuglasili postoji mogućnost da se proces završi. Naša ruka, naš dolazak je siguran. Mi ćemo dati maksimalan trud da dođemo do dogovora", kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović nakon trećeg dana pregovora o Izbornom zakonu u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

Navodi da je ključna stvar kako ko od današnjih sudionika u razgovorima vidi BiH.

"Ono što je mene zaboljelo, ono što je za mene poražavajuće, katastrofalno, ono što ruši BiH to je poruka iz SDA o Domu naroda FBiH, da ga dovedu na razinu Vijeća naroda Republike Srpske i da naprave u Federaciji BiH Republiku Srpsku bošnjačkog naroda, i onda željeti da imaju među Hrvatima partnera za takav razgovor", kazao je Cvitanović.

Dodao je da su sa vrlo jasnim zadatkom došli da razgovaraju o presudama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, da su spremni razgovarati o svim temama, o deblokadi procesa u FBiH.

"Našli smo mehanizme kako ćemo ih otkloniti. To je to gdje smo mi bili spremni, ako se to zove ustupak.

Našli smo model kako osigurati da sva tri konstitutivna naroda mogu izabrati svoje članove Predsjedništva BiH, koji nije po našoj mjeri, ali dirati nam Dom naroda i očekivati partnera u Hrvata, to ne postoji", kazao je Cvitanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije