Cvijeće u Neretvi: Obilježena 12. godišnjice od obnove Starog mosta

Anadolija
Cvijeće u Neretvi: Obilježena 12. godišnjice od obnove Starog mosta
/ Anadolija
Bacanjem cvijeća u Neretvu, uz melodiju "Emine" Aleksa Šantića u organizaciji Centra za mir i multietničku suradnju u Mostaru započela je svečanost obilježavanja 12. godišnjice od obnove Starog mosta.

Uz manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje" cvijeće u smaragdnu Neretvu sa luka UNESCO-ovog zaštićenog spomenika uz mostarske ikare, bacio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH zajedno sa visokim dužnosnicima iz regije i Evrope, kao i predstavnicima vjerskih zajednica.

"Čast mi je da ćemo biti potpisnici povelje mira u Mostaru sa značajnom simbolikom. Time se još jednom šalje poruka bh., ali i regionalnoj javnosti o potrebi međusobnog razumijevanja, mira i suradnje", kazao je Zvizdić, te naglasio kako je ovo potvrda dobre suradnje, što može biti primjer regiji i Europi.

Prema Zvizdiću večerašnja poruka mira iz Mostara za BiH, regiju i Evropu je:

”Mir i stabilnost su dvije najvažnije stvari, ključni preduvjeti našeg europskog, ekonomskog, društvenog i političkog razvoja”, istakao je Zvizdić navodeći kako je važno da se poruka šalje iz multietničkog grada Mostara, koji je bio, ostao i biće primjer i simbol zajedništva.

Milo Đukanović, premijer Crne Gore izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na manifestaciji obilježavanja obnove Starog mosta i potpisivanja "Mostarske povelje mira".

"Podrška iz Crne Gore stiže preko mene, u vašim naporima da se ovdje obnovi povjerenje i suživot, te da BiH bude sve funkcionalnija i bolja. Da na taj način doprinosimo napretku Evrope i zajedno gradimo naše evropske ciljeve. Vjerujem da ćemo to lakše zajednički postići i zbog toga smo zajedno ovdje, i u svim prilikama kada odajemo poštovanje za nešto što je dobro urađeno. Koristimo priliku da popločamo puteve suradnje koji vode u Europsku uniju", zaključio je Đukanović.

Veliko zadovoljstvo zbog dolaska u Mostar i pokazanim suživotom izrazio je i Serge Brammertz, koji je jedan od dobitnika nagrade "Mostar peace connecton".

"Znam da ovaj mosta ima simboličan značaj i da je u ratu bio uništen, što pokazuje šta su u stanju ljudska bića uraditi jedna drugima. Danas je on simbol nade da ljudi mogu živjeti zajedno", kazao je Brammertz na Starom mostu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH će sudjelovati i na ceremoniji dodjele međunarodne nagrade za mir "Mostar peace connecton" bivšem predsjedniku Francuske Jacques Chiracu, nekadašnjim europskim administratorima Mostara sir Martinu Garrodu, Hansu Koschniku i Ricardu Perez Casadu, bivšem generalnom direktoru UNESCO-a Federicu Mayoru i glavnom tužitelju Haškog tribunala Sergeu Brammertzu koju tradicionalno dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Po završetku ceremonije dodjele nagrade za mir predsjedavajući Zvizdić će večeras potpisati ”Mostarsku povelju mira“ s crnogorskim premijerom Đukanovićem.

Proteklog tjedna je udovica Luciana Pavarottija, Nicoletta Mantovani-Pavarotti doputovala u Mostar s kćerkom poznatog tenora, kako bi preuzela međunarodnu nagradu "Mostar Peace Connection", koja je posthumno dodjeljena njihovom suprugu, ocu i velikom humanisti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije