Cvijanović o stavovima Turković po pitanju Ukrajine: "Ona se ne pita ništa"

7
Radiosarajevo.ba
Cvijanović o stavovima Turković po pitanju Ukrajine: "Ona se ne pita ništa"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Cvijanović/ Turković

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović izjavila je da Predsjedništvo BiH nije debatovalo o krizi u Ukrajini, niti da su donošene bilo kakve odluke, te da ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković nema pravo da iznosi bilo kakve stavove, osim ako nisu lični ili stavovi njene političke partije.

Komentarišući oglašavanje Turković na društvenim mrežama o ovoj temi, Cvijanović je navela da se šefica bh. diplomatije kao izvođač vanjske politike, koju definiše Predsjedništvo, tu “ne pita ništa”, piše N1.

“Bisera Turković je samo izvođač nečega što jeste spoljna politika. Ona nije kreator, niti neko ko utvrđuje stavove i određene platforme. To je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”, rekla je Cvijanović novinarima u Bosanskoj Gradišci.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Cvijanović je naglasila da ako se govori o međunarodnom pravu, onda ono mora da se brani na svakom terenu, svakog dana, svake godine i na svakom primjeru.

Mi smo, nažalost, u bližoj prošlosti imali mnogo situacija da je kršeno međunarodno pravo. Konačno, živimo u državi u kojoj se krši međunarodno pravo. Dejtonski sporazum krše oni koji bi trebali da ga čuvaju i unapređuju”, navela je entitetska predsjednica.

Cvijanović tvrdi da “BiH nema stav o ovom pitanju, osim pojedinačnih, ličnih i partijskih stavova”, iako ima odluka državnog predsjedništva u kojoj se kaže kako BiH poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Bosna i Hercegovina pridružila se i Deklaraciji Evropske unije o Krimu u kojoj se “osuđuje nelegitimni referendum i nezakonita aneksija Krima i Sevastopolja”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije