Ambasador BiH u Hrvatskoj izvrijeđao Turković zbog obilježavanja Dana nezavisnosti

12
Radiosarajevo.ba
Ambasador BiH u Hrvatskoj izvrijeđao Turković zbog obilježavanja Dana nezavisnosti
Foto: Arhiv / Aleksandar Vranješ i Bisera Turković

Ministarica inostranih poslova BiH Bisera Turković, svjesna da BiH nema zakon o praznicima, stalno šalje tumačenja u skladu sa politikama SDA pokušavajući po svaku cijenu da uspostavi kontinuitet sa nepostojećom ratnom “Alijinom BiH”, a koji bi trebalo da bude prezentovan i u stranim državama s kojima imamo bilateralne odnose. To neće proći.

Poručio je to za Glas Srpske ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ koji je, sa još 17 kolega iz diplomatsko-konzularne mreže, potpisao otvoreno pismo u kojem su "poručili Turković da neće obmanjivati svjetsku javnost i da će, umjesto njenih instrukcija i slavlja praznika kojih nema, nastaviti da poštuju zakone i Ustav BiH".

Turković, naime, u instrukciji upućenoj 16. februara DKP-ima BiH zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata da povodom 30 godina od Dana nezavisnosti BiH 1. marta obilježe taj praznik, te da ministarstvima inostranih poslova zemalja prijema bude upućena zvanična nota.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Srpski ambasadori i generalni konzuli u DKP-ima BiH su ovaj put zajednički riješili da javnost obavijeste da neće obmanjivati zemlje prijema, lažno im tumačeći dan kada je počeo tragični sukob u BiH kao nepostojeći državni praznik, jer je 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović u Sarajevu od strane pripadnika paravojne formacije koju je osnovala SDA.

Vranješ je podsjetio da ovo nije njena prva takva instrukcija i pokušaj da uzurpira nadležnost Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom jer uoči svakog 1. marta, 11. jula i 25. novembra imaju slične instrukcije, gdje se kako kaže "Turković pokušava postaviti u poziciju ne samo osobe koja odlučuje u spoljnoj politici nego i zakonodavca".

Iako su i ranije odbijali da postupe po njenim, kako kaže, nezakonitim instrukcijama, ovaj put su se odlučili da zajedno jedinstveno nastupe kao srpski ambasadori i generalni konzuli i javno odbiju zloupotrebe. Time, dodao je, stavljaju do znanja "da ne prihvataju privatizaciju MVP-a od strane Turković, SDA i probošnjačkih partnera". Njena nastojanja da potčini srpske ambasadore i generalne konzule svojim politikama i vizijama BiH pokazuje, kaže, koliko su bošnjački funkcioneri izgubili pojam o političkoj realnosti.

"Tražiti od nas, ambasadora i generalnih konzula, da svjesno obmanemo institucije zemalja prijema, interpretirajući bošnjačke vizije prošlosti u stranim državama, govori koliko bošnjačka politička elita odbija da shvati stvarnu poziciju, da su samo jedan od tri ravnopravna konstitutivna naroda i da BiH nije nacionalna država Bošnjaka. To je, u stvari, dobar primjer tzv. “bosanskog paradoksa” gdje se uočava da SDA i druge bošnjačke partije svojim postupcima zasnovanim na nerealnoj viziji BiH, u stvari, najviše rade na urušavanju temelja ove državne zajednice. Odnosno, svjedoci smo da Bošnjaci danas najviše nanose štete BiH, a mi, šefovi diplomatskih misija po svijetu, na to ćemo glasno ukazivati u zemljama u kojima službujemo", naglasio je Vranješ.

Takve poruke su prenijeli i ostali koji dolaze iz RS. Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija rekao je da nametanje nepostojećeg praznika nije samo provokacija već i klasičan politički bezobrazluk.

Za diplomatu Marka Milisava, koji vodi ambasadu u Kanadi, posebno je problematično pozivanje na tridesetogodišnji kontinuitet Republike BiH. Kaže da oni nisu ambasadori Republike BiH, već ambasadori i generalni konzuli dejtonske BiH, zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Otvoreno pismo potpisali su još i Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije