Šta je Bisera Turković tražila od ambasadora BiH u povodu 1. marta

9
F. V.
Šta je Bisera Turković tražila od ambasadora BiH u povodu 1. marta
Foto: Radiosarajevo.ba / Histerija srpskih diplomata zbog note Bisere Turković

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su otvoreno pismo ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković u kojem je obavještavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, kada će biti obilježena 30. godišnjica nezavisnosti i međunarodnog priznanja naše zemlje.

Tvrde da neće "obmanjivati zemlje prijema, lažno im tumačeći dan kada je počeo tragični sukob u BiH kao nepostojeći državni praznik".

Riječ je o nezapamćenom primjeru pokušaja destrukcije jedne državne institucije i autoriteta državne ministrice, koji u najmanju ruku podsjećaju slične postupke 1992. godine u organima Republike RBiH.

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Šta je zapravo napisala Turković bh. amabasadorima i konzulima koje predvodi, a što je dovelo do ovakve reakcije.

Prema instrukciji koju je portal Radiosarajevo.ba imao na uvid, u njoj se navodi:

"Zadovoljstvo mi je podsjetiti vas ovim putem, da građani Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu predstojećeg 1. marta 2022. godine obilježavaju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a da ovaj datum ujedno predstavlja i jubilej, odnosno 30. godišnjicu obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine“.

U dokumentu se podsjeća kako se na ovaj datum, koji je utemeljen na najvećim demokratskim vrijednostima, ponosno prisjećamo rezultata referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, koji je proveden na preporuku Arbitražne komisije Mirovne konferencije o Jugoslaviji, a kada je više od dva miliona birača u Bosni i Hercegovini izašlo na glasanje.

"Od tog broja, njih 99,4 posto je glasalo za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine, koju su u protekle tri decenije priznale 192 zemlje svijeta", dodaje se.

S ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te upoznavanja šire javnosti o značaju ovog historijskog datuma, a posebno imajući u vidu njegovu 30. godišnjicu obilježavanja, Turković je pozvala diplomatske predstavnike u zemljama prijema prigodno i dostojanstveno obilježite Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Duboko cijeneći slobodnu i demokratsku volju građana naše zemlje, iskazanu kroz opredjeljenje da prihvataju državu ravnopravnih građana i naroda, pozivam vas ujedno da o obilježavanju Dana nezavisnosti obavijestite bosanskohercegovačku zajednicu u zemljama prijema i zemljama koje pokrivate nerezidentno, kao i da ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema također uputite prikladnu obavijest o obilježavanju ovog značajnom datumu, te da o istom obavijestite i druge relevantne institucije, organizacije i udruženja zemljama prijema", navodi se u instrukciji.

Ona je podsjetila i na odredbe Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i na Aneks II/2 Ustava Bosne i Hercegovine: "Prema kojem svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom i dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine, te na Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 6. jula 2017. godine, kojom je je 1. mart potvrđen kao državni praznik".

Turković je zaključila riječima:

"Ovu priliku također koristim, da vam čestitam 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji predstavlja jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine."

Instrukcija Bisere Turković - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Instrukcija Bisere Turković

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije