Ćudić uoči sjednice Parlamenta: Prošla je godina, šta je urađeno u Zavodu Pazarić

5
Radiosarajevo.ba
Ćudić uoči sjednice Parlamenta: Prošla je godina, šta je urađeno u Zavodu Pazarić
Foto: Naša stranka / Sabina Ćudić

Sabina Ćudić, predsjednica Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputila je pismo ovom domu povodom stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Podsjetila je da se 4. decembra puni tačno godinu dana od tematske sjednice Predstavničkog doma u čijem je fokusu bilo stanje u Zavodu u Pazariću. Ova sjednica je održana nakon što je Ćudić objavila šokantne fotografije na kojima se vide štićenici Zavoda kako su vezani za radijatore. To je izazvalo niz osuda, protesta građana...

Ćudić je u pismu Predstavničkom domu navela da je prošlo godinu otkako na sjednici usvojili niz zaključaka koji su za cilj prvenstveno imali zaustavljanje nehumanog tretmana djece i omladine u ovoj ustanovi, a zatim slijed reformskih koraka u sistemu socijalne zaštite.

Ćudić je istakla da se godinu dana kasnije, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma 2. decembra 2020. godine, nalazi informacija Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH o stepenu realizacije prošlogodišnjih zaključaka.

"Kao neko ko je inicirao pitanje zlostavljanja štićenika i štićenica Zavoda, kao i pitanje finansijskog kriminala u ovoj ustanovi, i nakon konsultacija obavljenih sa nizom nevladinih organizacija koje se bave zaštitom osoba sa poteškoćama u razvoju, osjećam dužnost da vas obavijestim da je Informacija koju ćemo razmatrati u važnim segmentima potpuno neistinita i nedostojna ovog doma kao i, što je najvažnije, štićenika i štićenica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić", istakla je Ćudić u pismu.

Skrenula je pažnju na, kako je napisala, nekoliko važnih podataka i osvrta.

"Godinu dana nakon objave materijala i potvrde vještaka o autentičnosti snimaka koji dokazuju zlostavljanje štićenika i štićenica te materijala koji ukazuju na višegodišnji privredni kriminal u ovoj ustanovi, Zavod i dalje nema novo, adekvatno rukovodstvo. Trenutna v.d. direktorica Zavoda je bivša članica Nadzornog odbora Zavoda, organa koji je trebao voditi nadzor nad zakonitošću rada ove ustanove u periodu kada su štićenici zlostavljani. Trenutna v.d. direktorica ne ispunjava zakonske uslove za obnašanje funkcije direktorice Zavoda. Uprkos provedenoj konkursnoj proceduri, novi direktor/direktorica nije imenovan/a ni godinu dana nakon naše sjednice i ne postoji obrazloženje zašto se u u ovoj mjeri kasni sa procesom koji je morao biti urgentan. Imenovanje starog kao novog rukovodstva predstavlja saučesništvo Vlade FBiH u prikrivanju i zataškavanju nedjela, ali i nas kao zakonodavnog tijela koje bi moralo nadzirati ove procese", navela je Ćudić.

Nadalje je napisala da nijedno od zakonskih rješenja definisanih zaključcima Ministarstvo nije uputilo u proceduru, kao i da resorno ministarstvo navodi da im nije poznato šta je učinjeno kada je u pitanju redovno revidiranje dijagnoza, te da su održali smo jedan sastanak na temu zapošljavanja stručnog kadra.

"U usvojenom Zaključku 2., koji nalaže Izradu jedinstvenog registra djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom, Ministarstvo nam daje potpuno neistinitu informaciju da je ustanovljeno nepostojanje svrhe ovakvog registra – uprkos činjenici da Ministarstvo nije organizovalo niti jedan sastanak imenovane radne grupe", navela je Ćudić.

Napisala je i da ništa nije urađeno po pitanju provedbi preporuka Ombudsmena za ljudska prava BiH, te da je održan tek jedan sastanak s predstavnicima vijeća i udruženja roditelja.

Ona je pozvala zastupnike da usvoje zaključke koje predlaže. Navela je da to traži u svoje ime, u ime Kluba Naše stranke, u ime Ines Kavalec, predsjednice Udruženja “Dajte nam šansu”, Aide Hrnjić, direktorice Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama “Colibri”, Edina Čelebića, predsjednika Vijeća roditelja JU Zavod Mjedenica, Harisa Haverića, direktora Saveza “Sumero”, zatim Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK.

"1. Da se uputi zahtjev Tužilaštvu Kantona Sarajevo za pristup informacijama o stepenu realizacije istrage i planiranim rokovima za eventualno podizanje optužnica;

2. Da četiri nadležna ministarstva Predstavničkom domu dostave izvještaj o stručnim kapacitetima ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH;

3. Da četiri nadležna ministarstva hitno dostave izvještaj o sprovođenju Strategije deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite;

4. Da Ministarstvo rada i socijalne politike hitno dostavi izvještaj o sprovedenim konkursnim procedurama u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić u 2020. godini;

5. Da se hitno dostavi informacija o stanju tokom pandemije te načinima zaštite štićenika i štićenica u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH;

6. Pristupi prioritetnom upućivanju u parlamentarnu proceduru zakona definisanih zaključcima ovog doma;

7. Da se u cilju zaštite uposlenika i uposlenica javnih ustanova FBiH, koji su izloženi diskriminaciji i mobingu zbog prijavljivanja nezakonitih radnji, a u skladu sa Programom rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2020. godinu, na narednu sjednicu uvrsti Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača", navela je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije