Roditelji zahtijevaju: Kaznite odgovorne za Pazarić, iz ustanova izbacite politiku!

B. T.
Roditelji zahtijevaju: Kaznite odgovorne za Pazarić, iz ustanova izbacite politiku!
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Uznemirijući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalazi Zavod u Pazariću

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju zahtjevaju da se odgovorni za nehuman odnos prema štićenicima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić procesuiraju i najoštrije kazne, kao i da se utvrdi kakvo je stanje u ostalim zavodima i centrima ovog tipa.

Jedan je to od šest zahtjeva prema Vladi i Parlamentu Federacije BiH, a koje je više vijeća i udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju usaglasilo na sastanku u srijedu.

Zahtijevaju i sprovođenje depolitizacije upravnih i nadzornih odbora te da trećinu članova čine roditelji, koji bi bili angažirani volonterski. Također, traže i da se sprovede depolitizacija izbora za direktore svih zavoda i centara za odgoj i obrazovanje.

Zahtijevaju i hitnu izradu jedinstvenog registra djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom i interresorno uvezivanje tri oblasti – zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja.

Od izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji roditelji zahtijevaju i hitno usvajanje zakona kojim se uvodi kategorija „roditelj njegovatelj“, povećanje invalidnina i uvođenje principa „finansiranje po djetetu“, kao i uspostavljanje dnevnih centara za pružanje socijalnih i usluga dnevnog zbrinjavanja.

„U saradnji sa vijećima i udruženjima roditelja, usaglasiti prijedloge akata i izmjene i dopune postojećih u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja, kako bi se otklonila diskriminacija djece i njihovih porodica i da bi se poboljšao njihov položaj“, navodi se dalje u zahtjevima.

Traže i da se u roku od sedam dana nakon održavanja tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održi sastanak roditelja i predstavnika Vlade i nadležnih ministarstava.

Zahtjeve su potpisali predstavnici vijeća roditelja Srednje škole za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, JU Centar Vladimir Nazor, JU Zavod Mjedenica, CERSIG i Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omaldinu te udruženja Eho, Edus, Colibri, Osmijeh nade, Dajte nam šansu i Blažuj.

Zahtjevi roditelja - undefined

Foto: Printscreen: Zahtjevi roditelja

Podsjetimo, tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu Pazarić i drugim sličnim ustanovama bit će održana 4. decembra. Prema neformalnim najavama na društvenim mrežama, građani će se tog dana u znak protesta okupiti ispred zgrade Parlamenta.

U međuvremenu, i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope uputila je pismo Mirsadu Zaimoviću, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ona poziva da Parlament iskoristi predstojeću raspravu o situaciji u nekoliko javnih institucija za socijalnu zaštitu kako bi se razgovaralo o deinstitucionalizaciji djece s invaliditetom uopšte i razradili konkretne prijedloge za postizanje napretka u tom pogledu.

Pismo koje je Mijatović uputila Zaimoviću - undefined

Foto: Printscreen: Pismo koje je Mijatović uputila Zaimoviću

Mijatović naglašava potrebu korištenja resursa kako bi se porodicama djece s invaliditetom pružile potrebne usluge i podrška kako bi se osiguralo da se oni mogu odgajati u porodičnom okruženju, a ne za obnovu ili proširenje postojećih institucija.

Povjerenica izražava i zabrinutost zbog atmosfere neprijateljstva oko zastupnice Sabine Ćudić, koja je objavila informacije o stanju u Pazariću.

Dunja Mijatović - undefined

Foto: Fena : Dunja Mijatović

 
Podsjećajući na primjenjive međunarodne standarde, Mijatović potiče Predstavnički dom da pošalje snažnu poruku da se odmazda ili viktimizacija zviždača neće tolerirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije