Ćudić Escobaru: Da li se na entitetskoj granici pokušava sagraditi Berlinski zid?

4
Radiosarajevo.ba
Ćudić Escobaru: Da li se na entitetskoj granici pokušava sagraditi Berlinski zid?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sabina Ćudić

Na sastanku sa specijalnim predstavnikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom u Parlamentu FBiH obratila se i Sabina Ćudić, predsjednica Kluba Naše stranke.

Kritikovala je favoriziranje izmjena Izbornog zakona koje predlažu nacionalne stranke, u prvom redu HDZ:

"Prijedlog izbornih reformi favoriziran od međunarodne zajednice i, nažalost, SAD-a, kreirao bi umjetne, etnički čiste, glasačke distrikte. Takva vrsta rasnog prekrajanja izbornih jedinica u SAD-u danas, pod administracijom gospodina Bidena, bila bi viđena, što je i normalno, kao opresivna. Licemjerno bi, stoga, bilo takvu praksu izvoziti u BiH".

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Napomenula je da je jedini prijedlog ustavnih promjena, koje se tiču i izbornog zakona, a koji je u parlamentarnoj proceduri, ustvari predložila Naša stranka:

"Prijedlog Naše stranke koji je na stolu i koji je već ušao u parlamentarnu proceduru, osigurava zaštitu naše različitosti osiguravajući ravnotežu kolektivnih i individualnih prava".

Ćudić je upozorila Escobara na rastući strani uticaj u BiH i pitala ga:

"Ne mogu a da ne pitam, da li se na entitetskoj granici unutar BiH pokušava sagraditi novi Berlinski zid?"

Također ga je pozvala da bilo činjenjem ili nečinjenjem ne pomaže onim snagama koje su dovele do ovakvog stanja u zemlji:

"Uz dužno poštovanje prema ljudima s kojima ste pregovarali i još pregovarate u BiH već četvrt stoljeća - oni ne mogu i neće donijeti promjene. Dijelom je to i zbog toga što ne bi znali kako čak i da žele, ali uglavnom je to zbog toga što su njihovi lični interesi, njihova zavisnost od moći i autokratske kontrole u direktnoj suprotnosti s interesima države. Za njih to nije ideološko, ustavno ili čak političko pitanje. Da jeste - onda bi teritorije kojima oni isključivo vladaju u različitim dijelovima BiH bile uspješne. To nije slučaj.

Naša zemlja, s ogromnim potencijalom, ne napreduje ni u jednoj kategoriji osim u odlivu mozgova, i neće napredovati pod ovim duboko korumpiranim pojedincima i strankama. Vaša politika njihovom udovoljavanju građanima BiH neće isporučiti nijednu stvar, ali će njima isporučiti sve.

Istorija blagonaklono gleda na najbolje sate američke vanjske politike i vizije, dok se njen imidž još uvijek oporavlja od operacija koje su favorizirale opresivne režime poput onih u Južnoj Americi prije pola stoljeća. Politika smirivanja nije spriječila Drugi svjetski rat jer nije mogla utažiti zvjersku glad, neće spriječiti ni sukobe na Zapadnom Balkanu. U BiH možete imati kredibilne partnere, progresivne snage, koje su na izborima 2018. godine dobile šansu i dobit će još veću 2022. Pozivam vas da razmotrite naše prijedloge ustavnih reformi koji ne cementiraju prošlost već biraju budućnost".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije