Džaferović: "Nisam se bavio Dodikom u razgovoru sa Escobarom"

5
Radiosarajevo.ba
Džaferović: "Nisam se bavio Dodikom u razgovoru sa Escobarom"
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Džaferović se sastao s Escobarom

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriela Escobara.

Džaferović je nakon susreta održao konferenciju za medije, na kojoj je pojasnio detalje razgovora s Escobarom. 

"Potrebno je da lideri Zapadnog balkana sarađuju, pod okrivljen Europske unije. Moraju se raščistiti neke stvari kada dolaze kao inicijative iz Beograda, Tirane o Otvorenom Balkanu. To su glavne poruke koje je gospodin Escobar iznio meni", rekao je Džaferović.

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Član Predsjedništva BiH je Escobara izvijestio o sljedećem:

"Moramo raditi na deblokadi u BiH, od Vijeća ministara pa dalje. Ovo nema smisla", dodao je Džaferović, te podvukao da se mora riješiti pitanje granice BiH s Hrvatskom i Srbijom, te ispunjavanje obaveza na putu prema NATO-u.

Novinare je zanimao njegov komentar za putovanja Željke Cvijanović u Poljsku i SAD, te susretima Dodika sa Orbanom i Janšom.

"Nisam se bavio gospodinom Dodikom. Za mene je bitno da je Escobar rekao da nema nikakvog unilateralnih aktivnosti u BiH. Ne bih o sastancima Dodika u Banjoj Luci sa Orbanom, Janšom niti putovanjima Željke Cvijanović", podvukao je Džaferović.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon susreta održao konferenciju za medije, na kojoj je pojasnio detalje razgovora sa Escobarom.

"Poruke koje se tiču ponašanja Beograda je da Srbija nije zaintesovana oko sukoba u BiH. Perspektiva regije je u integracionim procesima svih šest zemalja regij. Ocjena gospodina Escobara je da sve što se dešava u BiH je vještačka kriza i da ne postoji realan osnov. Sjedinjene Američke Države stoje iza toga da Zapadni Balkan mora što prije ući u Europsku uniju. Ulazak u EU je za nas veoma važan da zauvijek zatvorimo vrata balkanske krčme", dodao je Komšić.

Escobar se danas susreće i sa ostalim članovima Predsjedništva BiH, ali imat će susrete i s rukovodstvima državnog i federalnog parlamenta.

Jučer je stigao u Sarajevo, a prvi susret je imao sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom.

Također, razgovorao je s omladinskim aktivistima i poslovnim liderima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije