Čubrilović: Nije bila namjera bilo koga uvrijediti dodjelom povelja

Fena
Čubrilović: Nije bila namjera bilo koga uvrijediti dodjelom povelja
AA / Nedeljko Čubrilović
Nije bila namjera povrijediti bilo čija osjećanja dodjelom povelja u povodu obilježavanja 25 godina rada Narodne skupštine RS-a, ponovio je njen predsjednik Nedeljko Čubrilović, osudivši ratne zločine koji su se dogodili nad svim narodima u BiH.

Utvrdio je da je Odbor za obilježavanje ovog jubileja odabrao određene pojedince i organizacije kojima će biti dodijeljene povelje, a ne entitetski parlament.

"Moj prijedlog je bio da to budu neka druga imena i organizacije, ali Odbor je odlučio tako kako je odlučio", naveo je Čubrilović danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci, ističući da se prilikom dodjele povelja imao u vidu samo historijski trenutak prije ratnih dešavanja u BiH.

Iz Misije OSCE-a u BiH naveli su da ne mogu prihvatiti priznanje koje im je 24. oktobra dodijeljeno na svečanoj sjednici u Narodnoj skupštini RS-a, jer su pripala i osobama osuđenim za ratne zločine u BiH.

"Ističemo da Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nije bila upoznata o detaljima protokolarnog dijela i nismo znali kome će sve biti dodijeljena priznanja. S druge strane, želimo naglasiti da odlikovanje ratnih zločinaca nije prihvatljivo i ratni zločinci ne bi trebali imati bilo kakvu ulogu u javnom ili političkom životu u BiH", kazali su iz OSCE-a.

Dobitnici povelje su, između ostalog, osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije