Alep: Djeca se igraju u kraterima od bombi ispunjenim vodom

Anadolija
Alep: Djeca se igraju u kraterima od bombi ispunjenim vodom
Za razliku od djece u bogatijim zemljama koja traže najnovije tablete i mobilne telefone kako bi se igrala, djeca u Alepu rupe ispunjene vodom nastale ruskim bombardovanjem koriste kao igralište

Djeca iz naselja Karm Hamud, u Aalepu, u ratu koji u Siriji traje već nekoliko godina, pokušavaju se bar na neki način igrati.

Igralište im predstavlja rupa nastala bombardovanjem, duboka od pet do sedam metara ispunjena vodom.

Stanovnici Aalepa koji su zbog ove štete ostali bez vode, primorani su izvlačiti vodu iz rupa zbog toga što je naselje meta ruskih i režimskih zračnih napada, stanovništvo nema mogućnost da popravi nastalu štetu.

Ahmed (14) kazao je kako su na Karm Hamud bačene četiri razorne bombe.

“Nemamo parka za igranje pa svaki dan ovdje dolazimo i igramo se vodom. Ovdje je život uništen. Poginulo je mnogo ljudi. Plivamo jer nemamo gdje da se igramo”, rekao je Ahmed koji je dodao kako vodu koja teče iz oštećenih cijevi koriste za piće.

Ibrahim Ebu Leys, iz civilne zaštite Halepa kazao je kako je veliki dio vodovodnih mreža uništen u napadima ruskih i režimskih snaga u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Meta napada nisu bila samo vodovodna mreža i rezervoari na području pod kontrolom opozicije. Bombardovane su i bolnice, škole i tržnice. Područja koja kontrolira opozicija pretvorena su u ruševine”, dodao je Ebu Leys.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije