Više od 2.761 porodica napustilo Mosul od početka akcije oslobađanja

Anadolija
Više od 2.761 porodica napustilo Mosul od početka akcije oslobađanja
Od početka akcije oslobađanja Mosula od terorističke organizacije IS-a, ovaj grad je napustilo 2.761 porodica, odnosno 16.566 njegovih stanovnika.

Glasnogovornik Komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) za Irak i Siriju Matthew Saltmars, u razgovoru sa novinarom AA, kazao je kako je UNHCR sjeverno od Mosula pojačao kapacitete za primanje izbjeglica koje bježe od IS-a.

Rekao je kako je UNHCR u ovoj regiji formirao kampove “Amalla” i “Zelikan”, koji su spremni primiti četiri hiljade izbjegličkih porodica.

“U regiji planiramo otvoriti ukupno 11 izbjegličkih kampova koji će biti u mogućnosti da prime 120 hiljada ljudi, te ako se dobije odgovarajuća materijalna podrška međunarodne zajednice, kapacitet bi mogao ići i do 600 hiljada”, rekao je Saltmarsh.

On je također podjestio kako je od početka akcije oslobađanja Mosula, ovaj grad napustilo 2.761 porodica.

“Mosul je do danas napustila 2.761 porodica, tačnije 16.566 osoba. Samo jučer iz južnih dijelova Mosula stiglo je oko dvije hiljade osoba”, rekao je glasnogovornik Saltmarsh.

On je dodao kako je UNHCR, prema trenutnim uslovima, spreman da primi do 15 hiljada izbjeglica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije