U Mosulu se ne smiju ponoviti mučenja civila s područja ISIS-a

Fena
U Mosulu se ne smiju ponoviti mučenja civila s područja ISIS-a
Paravojne grupe i vladine snage u Iraku su mučile, proizvoljno zatvarale i pogubile hiljade civila koji bježe iz područja pod kontrolom samoproglašene Islamske države, upozorio je u utorak Amnesty International (AI).

Ta londonska organizacija za ljudska prava tvrdi kako se tokom napada na Mosul koji je započeo ove sedmice ne smiju ponoviti zlostavljanja koja su često osvetnički napadi na sunite za koje se sumnja da su sarađivali s ISIS-om.

"Nakon što su pobjegli od strave rata i tiranije ISIS-a, sunitski Arapi Iraka suočeni su s brutalnim osvetničkim napadima milicija i vladinih snaga, te ih se kažnjava za zločine koje je počinila ta teroristička grupa", rekao je Philip Luther, istražni direktor AI-a za Bliski istok.

"Irak se trenutno suočava s vrlo stvarnim i smrtonosnim sigurnosnim prijetnjama od ISIS-a, no nema opravdanja za izvansudska pogubljenja, prisilne nestanke, mučenja i proizvoljna zatvaranja", ističe Luther, prenosi Hina.

Te tvrdnje su objavljene u novom izvještaju koji se temelji na razgovorima s više od 470 bivših zatvorenika, svjedoka ili članova porodica civila koji su ubijeni, zatvoreni ili nestali, te s dužnosnicima i aktivistima.

U izvještaju se spominje incident u maju u kojem je najmanje 12 muškaraca i četiri dječaka iz plemena Džumaila koji su pobjegli iz al-Sidžira pogubljeno nakon što su se predali osoblju u službenim vojnim i policijskim uniformama.

Paravojne grupe su u junu uhvatile 1.300 muškaraca i dječaka iz plemena Mehemda koji su pobjegli iz Saklavije, grada sjeverozapadno od Faludže, od kojih su mnogi mučeni prije no što su predani lokalnim vlastima.

Za Amnesty International su rekli kako su ih tukli, te nisu dobivali hranu i vodu. Jedan od njih prenio je kako je to bila "osveta za masakr u Speicheru".

Kamp Speicher nalazi se u blizini Tikrita, a 2014. su ISIS i njezini saveznici ubili 1.700 tamošnjih vojnih regruta. U augustu je 36 muškaraca obješeno zbog tog zločina.

"Iračke vlasti, čije saučesništvo i nedjelovanje u rasprostranjenim zlostavljanjima pomaže trenutnoj atmosferi nekažnjavanja, moraju obuzdati paravojne grupe i razjasniti da takvi ozbiljni prijestupi neće biti tolerirani", upozorava Luther.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije