Der Standard: Izetbegović na odmoru u Beču s desetočlanom pratnjom

Radiosarajevo.ba
Der Standard: Izetbegović na odmoru u Beču s desetočlanom pratnjom
/ printscreen
Šef najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović, koji je i član tročlanog državnog Predsjedništva, trenutno boravi na četverodnevnom odmoru u Beču.

Ipak, put se ne može smatrati privatnim. Jer, Izetbegović je došao s četiri službena vozila u kojima je stiglo sedam službenika sigurnosti i tri pratioca, a od austrijskih vlasti je zatraženo da se uzdrže od njihove sigurnosne kontrole, piše bečki dnevnik Der Standard.

Ne zna se da li je Izetbegović kao privatni građanin platio putne troškove, pratioce i boravak u luksuznom hotelu u Beču.Bosni i Hercegovini posjeta je kritizirana zbog prazne državne blagajne i s obzirom na činjenicu da jedna šestina stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Nedavno je bosanski Ured za reviziju objavio da državnim institucijama na raspolaganju stoji 3.549 službenih automobila u vrijednosti 12,7 miliona eura. U siromašnoj Bosni i Hercegovini posebno su kritični prema privilegijama za političare i zvaničnike.

U Sarajevu kruže glasine da političari i visoki zvaničnici ne plaćaju sami svoje obroke nego šalju fakture iz restorana u svoje kancelarije.

Bosanski mediji izvijestili su u julu o rasipničkom ponašanju ministra za finansije Vjekoslava Bevande čije je ministarstvo samo za putne troškove u prošloj godini potrošilo ukupno 92.000 eura.

Nikome nije jasno zašto je bh. političar Bevanda 15 puta išao u Zagreb, glavni grad susjedne države Hrvatske, odnosno proveo 48 dana službeno u Splitu. Za automobilske gume potrošeno je više od 5.000 eura.

Bosna i Hercegovina, koja se oslanja na kredite Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, zapravo će morati striktnije štedjeti u javnoj potrošnji. Nova pravila za službene automobile stupila su na snagu 1. januara – malo prije toga nabavljena su još dva službena automobila za Parlament u vrijednosti 137.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije