Vlasnici ljubimaca mogli bi plaćati porez na pse?

Radiosarajevo.ba
Vlasnici ljubimaca mogli bi plaćati porez na pse?
Pixabay / Ilustracija
Prilikom javne rasprave o donošenju novog zakona o zaštiti životinja, koji bi trebao biti donesen početkom 2017, kao jedan od prijedlog koji bi u Hrvatskoj trebalo uvesti jeste porez na pse!

Prijedlog je to dr. vet. med. Jurice Ambrožića, predstavnika zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo koji se poziva na slične poreze kakve već imaju Austrija i Njemačka.

Prema njegovom mišljenju, naplatu poreza nije moguće uvesti temeljem Zakona o zaštiti životinja, već bi isti izmjenama i dopunama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave trebao biti naplaćen od Porezne uprave.

Prema tom prijedlogu, porez bi se naplaćivao u nekoliko razreda - bio bi obavezan za vlasnike kućnih ljubimaca i uzgajivače životinja (budućih kućnih ljubimaca), a sredstvima koja su na taj način prikupljena finansirao bi se rad skloništa, piše Index.

Životinje udomljene iz skloništa imale bi popust ili oslobođenje od plaćanja, kao i psi vodiči slijepih ili pomagači osobama s invaliditetom.

"Tako bi država dala značajan poticaj udomljavanju životinja iz skloništa (što daje pozitivan učinak na rad skloništa), a samim time bi ova mjera imala i pozitivan učinak na dobrobit životinja.

Na kraju ,ovim se trošak rada skloništa stavlja na teret vlasnika kućnih ljubimaca, a ne svih poreznih obveznika što mislim da je također pravično. No kako ta sredstva (namjenska) možda neće biti dovoljna, uvijek je vjerovatna i potreba dostavljanja sredstva iz drugih izvora, jer rad skloništa daje pozitivan doprinos kvaliteti života u urbanim i ruralnim sredinama u RH", navodi se na web-stranicama Prijatelji životinja koji su prijedlog podržali.

Smatraju kako bi uvođenje takvog poreza dovelo do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti i skrbi za pse.

"Iznos 'poreza' trebao bi biti simboličan, a opet dovoljan da potakne na odgovornu skrb za psa. Prikupljena sredstva mogu koristiti jedinice lokalne samouprave za unapređenje zaštite životinja. Stoga pozivamo Ministarstvo za poljoprivrede da kroz suradnju s Ministarstvom za financije pomogne u realizaciji ovog korisnog prijedloga", zaključuju Prijatelji životinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije