Crnadak otkrio: Kako se Dodik ponašao na sastanku s Mogherini

Radiosarajevo.ba
Crnadak otkrio: Kako se Dodik ponašao na sastanku s Mogherini
Igor Crnadak, predsjednik PDP-a sazvao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o sinoćnjim izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika, u kojima je Dodik optužio Crnatka i Govedaricu da su govorili o teškoj situaciji u RS-u.

Dodik je kazao kako su Crnadak i Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, situaciju u RS-u prikazali težom nego što jeste, za razliku od političara iz FBiH koji bremenitu situaciju u BiH nisu prikazivali, na što je predsjednik PDP-a i Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odlučio demantirati sve te izjave.

"Jučer sam poslije sastanka kod gospođe Mogherini rekao ono što sam mislio da je važno za sastanak, nisam spominjao druge učesnike, ali su oni mene spominjali. Sve ono što je gospodin Dodik govorio za medije o tome šta je bio sadržaj mog obraćanja nije istina, nego laž i žao mi je što vi niste bili tamo da vidite kako se on ponašao - mekan kao pamuk. Sve ovo se dešava zato što smo počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i ja uradili puno toga u zadržavanju i sprečavanju Izetbegovićeve revizije presude, to se već dobro zna među narodom i zbog toga se ovakve stvari čine. A ja mislim da Republika Srpska ne zaslužuje ovakvog predsjednika koji podmeće i radi ovakve stvari.

Ja sam sinoć istakao da smo mi u PDP-u zabrinuti stanjem u nekim institucijama RS-a. Radiotelevizija Republike Srpske je sredstvo u službi vladajuće strukture. Proizvode informativni program koji je najgori u Evropi. Ali me ne čudi što je na to reagovao gospodin Dodik. Prilog njegovog boravka u Moskvi je trajao 14 minuta. Nisam znao da li sam u Banjaluci ili u Pjongjangu", istakao je Crnadak na ovoj press konferenciji.

On je dodao i kako predsjednik RS-a pokušava odbraniti situaciju u RS-u, te kako se to kroz program RTRS-a najbolje pokazuje, kao i to da je demokratski razvoj zemlje ugrožen zato što je javni servis u RS-u "pod utjecajem SNSD-a i vladajućeg sistema".

"Mislim da je bilo dosta dobrih dijelova sastanka sinoć i svi su izrazili svoju želju da BiH nastavi na europskom putu. Sve to možemo ukoliko se vratimo u institucije i ukoliko odlučivanje bude zajedničko, inače cijela ta priča nema smisla. Nakon sastanka sinoćnjeg bit će upućen izvještaj gospođe Mogherini i ja mislim da će poruke biti pozitivne, jer iako smo imali tešku situaciju sa revizijom ona nije toliko dominirala. Mislim da će biti predstavljena realna slika, ali da ćemo zadržati jedan optimističan osjećaj", zaključio je Crnadak, govoreći o sinoćnjem sastanku političkih lidera BiH u Sarajevu.

Kazao je i da ne želi komentarisati istupe drugih učesnika sinoćnjeg sastanka, te je naveo da je "gospodin Izetbegović učinio direktnu uzurpaciju" Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije