Crnadak poslao pismo Izetbegoviću: Predlažem da povučete svoj nalog

Fena
Crnadak poslao pismo Izetbegoviću: Predlažem da povučete svoj nalog
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uputio je odgovor članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na njegovo pismo od 16. februara, koje se odnosi na korespondenciju ministra vanjskih poslova s registrarom Međunarodnog suda pravde u Haagu.

U spomenutom pismu Izetbegović je napomenuo da ministar vanjskih poslova BiH „nijednom odlukom Predsjedništva BiH nije ovlašten da uime BiH obavlja bilo kakvu korespondenciju s Međunarodnim sudom pravde u Haagu.“

S tim u vezi, u svom odgovoru Crnadak je istaknuo da "u skladu s važećim zakonodavstvom BiH, kao i odredbama ratificiranih međunarodnih konvencija, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno ministar kao rukovodilac institucije, ovlašten je, između ostalog, za saradnju s međunarodnim organizacijama, kao i za saradnju s organima i tijelima drugih država i međunarodnih organizacija".

Crnadak je također naglasio da član Predsjedništva Izetbegović instruira Ambasadu BiH u Hagu da zanemari instrukcije ministra i da ne proslijedi pismo (zatvorenu kovertu) koje ministar upućuje Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

"Ja, kao ministar vanjskih poslova BiH, snosim punu odgovornost za sadržaj ovog, kao i svih drugih dopisa koje upućujem, a ambasador nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji", ističe Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH smatra da ovakvo „unilateralno, nezakonito instruiranje ambasadora BiH u svijetu od pojedinih članova Predsjedništva BiH može dovesti do krize u funkcioniranju diplomatsko-konzularne mreže BiH“.

Izrazio je nadu da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema njemu kao predstavniku Republike Srpske te predložio da Izetbegović povuče svoj nalog ambasadoru BiH u Hagu da ne provede instrukciju ministra vanjskih poslova BiH, za koju tvrdi da je u potpunosti u skladu sa svim važećim propisima, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije