Crnadak ne očekuje promjenu politike SAD-a prema BiH nakon 8. novembra

Fena
Crnadak ne očekuje promjenu politike SAD-a prema BiH nakon 8. novembra
EPA / Trump i Clinton
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je da ne očekuje značajnu promjenu odnosa Sjedinjenih Američkih Država prema BiH nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji koji su zakazani za 8. novembar.

"Promjene ne očekujemo ni u političkom smislu niti u smislu vanjske trgovine. BiH se ni na koji način ne miješa u tok izborne kampanje, ali ne očekujem da bilo kakav izbor utiče na promjenu politike prema BiH", naglasio je ministar Crnadak u izjavi za Fenu.

Podsjetio je da vanjskotrgovinski okvir ima dobre osnove za proširenje saradnje u oblasti trgovine, dok politički okvir podrazumijeva snažnu potporu SAD-a Bosni i Hercegovini i nastavku približavanja BiH Evropskoj uniji.

"Očekujem da te stvari nastave biti pozicija i buduće administracije Vašingtona", zaključio je Crnadak.

Na predsjedničkim izborima u SAD-u određuje se ko će četiri godine vršiti dužnost predsjednika, odnosno potpredsjednika SAD-a. Izbori se održavaju svake četvrte godine na izborni dan, koji je od 1845. godine utorak iza prvog ponedjeljka u novembru.

Ovogodišnji demokratski i republikanski kandidati za predsjednika države koja važi za jednu od najvećih svjetskih sila su Hillary Clinton i Donald Tramp.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije