Stavovi / Crnadak: BiH ne može dozvoliti nuklearni otpad na svojoj granici

15. 09. 2019. u 12:17:00 Fena

Shares: 2

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predvodit će od 16. septembra u Beču državnu delegaciju na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), te ponovo ukazati da je BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini bh. granice.

Još jednom ćemo jasno poručiti da ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj bh. granici“, rekao je Crnadak i dodao da na ovom pitanju sarađuju svi nivoi vlasti u BiH te da će sutra razgovarati s načelnikom Bosanskog Novog Miroslavom Drljačom, a u utorak i s ministricom ekologije RS Srebrenkom Golić.

Pdosjetio je da je na Generalnoj konferenciji IAEA i 2015. godine ukazao na problem vezan za Trgovsku goru, što je ušlo u evidenciju te organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, RS, FBiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško biti skladišten na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, blizu Bosanskog Novog.

Po procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet općina u slivu rijeke Une.

Crnadak je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da vjeruje da će ovaj snažan pritisak dovesti do toga da Hrvatska preispita i druga rješenja, osim Trgovske gore.

Potvrdio je da se s Hrvatskom vode razgovori o ovom pitanju te da konačnog stava još nema.

Govoreći o jučer usvojenoj rezoluciji SDA, kazao je da bi njeno provođenje, ukoliko bi ta stranka na tome insistirala, ugrozilo mir i stabilnost ne samo u BiH, nego i na Balkanu i ovom dijelu Evrope.

Očekuje reakciju međunarodne zajendice, jer je ta rezolucija, kazao je, protiv međusobnog razumijevanja, povjerenja i bilo kakvog dogovora.

„Rezolucija je antidejtonska, antievropska, te protiv interesa srpskog naroda, RS-a i protiv BiH, koja može da ostane i funkcioniše uz unutrašnji dogovor...Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta, dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Dejtonu... Tvrdnje da SDA neće odustati od promjene imena RS su dodatna provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ovom ionako teškom momentu u BiH“, dodao je Crnadak.

NEMA KOMENTARA