Nezavisni blok: Trgovska gora je vitalni nacionalni interes svih u BiH

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Trgovska gora je vitalni nacionalni interes svih u BiH
Foto: Nezavisni blok / Nastavak potpisivanja peticije “Trgovska mora, reci NE MOŽE”

Evropska unija i Republika Hrvatska ne mogu ignorisati stav Bosne i Hercegovine prema ovom projektu. Krajnje je vrijeme da se sve nadležne institucije uključe u sprečavanje gradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori koje bi direktno ugrozilo oko 230 000 ljudi, navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka.

“Ovo je pravo pitanje budućnosti svih nas na ovim prostorima”, rekao je danas u Bosanskoj Krupi Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka na pres konferenciji upriličenoj u povodu nastavka potpisivanja peticije “Trgovska mora, reci NE MOŽE”.

Dodao je da izgradnja odlagališta je najveći vitalni nacionalni interes.

Vidimo to i mi kao politička stranka, ali i veliki broj građana koji potpisuju peticiju širom BiH danas vidimo u državi. Podsjećam da smo pozvali Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i sve druge nadležne institucuje da pokažu razumijevanje i da se oko ovoga ujedine”, istakao je Šepić podsjećajući na upućene pozive zvaničnim institucijama Bosne i Hercegovine ali i na korake koje poduzima Nezavisni blok od čega je neophodno istaći pozive za hitne reakcije Parlamenta BiH, Vijeća ministara BiH, ali i uključenja međunarodnih institucija i organizacija koje imaju obavezu osigurati poštovanje međunarodnih pravnih akata.

Izgradnja odlagališta bi sigurno uticala na proizvodnju zdrave hrane na ovim područjima, ali i na turizam prvenstveno.

“Unsko-sanski kanton se opredijelio da bude ekološki kanton i svjedoci smo da USK, posebno Bihać, bilježi veliki broj posjeta turista iz EU i bogatih zemalja Bliskog Istoka. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da nam neko neodgovornim potezima ruši budućnost i kao Vlada USK sigurno ćemo se boriti da se takav projekat Republike Hrvatske i izgradnja odlagališta Trgovska gora, ne desi”, dodao je ministar privrede u Vladi USK i predsjednik KO Nezavisnog bloka USK Nijaz Kadirić.

Peticiju “Trgovska mora, reci NE MOŽE!!!” od petka je potpisalo oko 10.000 ljudi, kako na štandovima širom Bosne i Hercegovine tako i online, a veliki broj građana Bosanske Krupe danas je dao svoj potpis.

“Koristimo priliku najaviti nastavak potpisivanja peticije u obje varijante i pozivamo građane da se odazovu našim pozivima, a oni koji nisu u mogućnosti doći na naše standove da svoju podršku daju online”, navodi se u saopćenju.

Link za peticiju: https://trgovskamora.com/

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije