Čovjek kojeg Larson smatra najhrabrijim: Zadat ćemo udarac korupciji u KS

13
Radiosarajevo.ba
Čovjek kojeg Larson smatra najhrabrijim: Zadat ćemo udarac korupciji u KS
Foto: Facebook / Poptisivanje sporazuma

Bivši američki tužilac i aktuelni savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Eric Larson u nedavnom zapaženom intervjuu za Face TV nazvao je šefa ovog ureda Erduana Kafedžića "najhrabrijim čovjekom kojeg sam upoznao".

Piše: F. V.

"Pod velikim je pritiskom. Ako je ovo rat, on zaslužuje Zlatnog ljiljana. Ovo je rat. Ratujemo protiv onih koji imaju koristi od korupcije. Amerika hoće da pomogne da BiH stane na svoje noge. Mediji igraju bitnu ulogu", rekao je Larson.

Stvaranje antikoruptivnog sistema

Upravo su u Larsonovom prisustvu nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i Erduan Kafedžić potpisali su danas Sporazum o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije.

Poptisivanje sporazuma - undefined

Foto: Facebook: Poptisivanje sporazuma

Ovim povodom Kafedžić govori za portal Radiosarajevo.ba.

"Sporazum o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije koji sam kao šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo potpisao sa uvaženom gradonačelnicom Karić jedna je u nizu aktivnosti koje Ured trenutno provodi, a koje za primarni cilj imaju integraciju Kantona Sarajevo u jedinstven antikoruptivni pravni prostor i jedinstven antikoruptivni sistem", kaže Kafedžić za Radiosarajevo.ba.

U predhodnom periodu Ured je uputio inicijativu svim općinama na području Kantona Sarajevo da pristupe registrima Ureda, a što je jedan od koraka ka uspostavi jedinstvenog antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo.

"Ova inicijativa je imala izrazito pozitivan odjek, te je istoj pristupio ili izrazio volju za pristupanje značajan broj načelnika općina kojima je upućena. U sedmici koja je pred nama registrima Ureda, i jedinstvenom antikoruptivnom sistem koji uspostavljamo, pristupit će općina Centar Sarajevo (ponedjeljak) i općina Ilijaš (utorak). Aktivno učešće općina i Grada Sarajevo u uspostavi jedinstvenom antikoruptivnom sistem u Kantonu Sarajevo znači istinsku opredijeljenost ovih subjekata borbi protiv korupcije. Ovim aktivnostima stvaraju se realne pretpostavke za snažniji, učinkovitiji i direktiniji antikoruptivni odgovor Kantona Sarajevo", smatra Kafedžić.

Podsjetio je i na nedavne aktivnosti Ureda koje su rezultirale uspostavom Registra poticaja razvoju male privrede u Kantonu Sarajevo i Registra korisnika podsticaja u poljoprivredi na području Kantona Sarajevo.

"Oba ova registra su uspostavljena na inicijativu Ureda i u saradnji sa
Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo. Osnovni naum njihove uspostave je unapređenje cjelokupnog procesa upravljanja poticajima razvoja male privrede i podsticajima u poljoprivredi, te osiguranja višeg nivoa transparentnosti u dodjeli ovih sredstava. Konačni cilj svih pobrojanih aktivnosti koje Ured provodi, u saradnji sa našim partnerima, je prevencija i otkrivanje sukoba interesa i zloupotreba javnih sredstava, u najširem mogućem obimu i značenju, te uspostava sistema transparentnosti javne vlasti u Kantonu Sarajevo", ističe Kafedžić.

Šta je cilj ovih aktivnosti?

"Uspostavljanjem registara javnih nabavki, imenovanih i zaposlenih lica, podataka o imovini nosioca javnih funckija, poticaja, transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima i sl. zainteresovani subjekti mogu vidjeti kako i za koje namjene se troše javna sredstva, novac poreznih obaveznika, odnosno naših građana", smatra on.

Kakva vlast mora biti

Na ovaj način se, dodaje sagovornik portala Radiosarajevo.ba, uspostavlja sistem transparentnosti javne vlasti i javnog upravljanja, kao jedna od vrijednosti suvremenih demokratskih društava.

"Ideja da vlast treba biti otvorena, vidljiva, pristupačna, informisati građane i organizovane interesne grupe o onome šta radi i kako troši javna sredstva danas je globalno prihvaćena. Koristi transparentne vlasti vide se u povećanoj odgovornosti, smanjivanju diskrecije i arbitrarnosti pri odlučivanju, smanjenoj korupciji, informisanom građanstvu i posljedično boljoj kvaliteti demokratije i vladavini prava.

I na kraju treba znati da samo snažan, integrisan antikoruptivni sistem ima potencijala da se uhvati u koštac sa koruptivnim aktivnostima i sanšu da izađe kao pobjednik u ovoj konstantnoj borbi", zaključio je Kafedžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije