COVID u RS-u se ne smiruje: Troje umrlo, desetine novozaraženih

0
Radiosarajevo.ba
COVID u RS-u se ne smiruje: Troje umrlo, desetine novozaraženih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici u Foči i bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 549 laboratorijskih uzorka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 64 osobe u RS-u.

Trenutno je na respiratoru 17 osoba, rekao je danas Branislav Zeljković, direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Nažalost, tri osobe su izgubile bitku sa zarazom.

"Podaci koje smo prikupili u školama nakon mjesec dana školske godine govore da smo imali oko 200 slučajeva zaraženih u učenika i nastavnika", rekla je i ministarka prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić.

"Svakodnevno se kontroliše sprovođenje mjera Instituta i sve škole su poštovale mjere, kako bismo imali minimalan broj oboljelih u školama. Nije bilo bi težih oblika bolesti. I dalje ćemo imati nastavu po istom principu, odnoso časovi ce trajati kao i do sada u prvih mjesec dana školske godine", kazala je Trivić.

Vrtići mogu da prošire grupe sa 20 na 25 mališana, a produženi boravak u školama ostaje sa grupama do 15 učenika.

U RS-u je bilo 219 pozitivne djece ukupno u septembru, dodao je direktor Zeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije