COVID situacija u Sarajevu: Sedam novozaraženih, četiri preminula pacijenta

0
Radiosarajevo.ba
COVID situacija u Sarajevu: Sedam novozaraženih, četiri preminula pacijenta
FOTO: Radiosarajevo.ba / Drive-in punkt

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su na koronavirus testirane 383 osobe, potvrđeno je sedam novozaraženih, a od Covid infekcije se oporavilo 12 osoba.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminule su četiri osobe.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih četiri, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 65 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 38 pacijenata. Na respiratoru je jedan pacijent u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi jedan pacijent u Općoj bolnici. U protekla 24 sata nije bilo otpuštenih osoba sa hospitalizacije.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 54 pacijenta, od kojih je po jedan transportovan u KCUS i u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađen je 71 PCR test, dok na ostalim punktovima nije bilo PCR testiranja.

Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađena 202 PCR testa. Covid-pozivni centar je zabilježio 107 poziva, a obavljeno je i 50 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 249 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.588 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.464 osobe zaražene koronavirusom i 50.941 izliječeni. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 11, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

Sutra, 1. juna u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” (Zetra) bit će nastavljena imunizacija stanovništva prema prioritetima, uključujući i onkološke pacijente prema spiskovima sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Takođe, sutra počinje i revakcinacija.

Svi građani koji imaju problema sa prijavljivanjem na aplikaciju za vakcinisanje da se obrate poslovnicama Zavoda zdravsvenog osiguranja KS koji će ih evidentirati u sistem i dati termin vacinacije.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije