Stigli podaci za Kanton Sarajevo: 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom

0
Radiosarajevo.ba
Stigli podaci za Kanton Sarajevo: 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 37 osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih osam, odnosno 57,14 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su tri pacijenta koja su bila zaražena ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus je testirano 349 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 558 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.857 naših sugrađana.

Trenutno su u KS hospitalizirana 133 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 80, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 53 pacijenta.

Na respiratoru u KCUS-u nalaze se tri pacijenta.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 12 pacijenata, a u Općoj bolnici njih pet. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 204 pacijenta, od kojih su četiri transportovana na KCUS, a jedan u Opću bolnicu.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 39, u Novom Gradu 10, u Semizovcu osam dok na punktu na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja.

Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 205 PCR testova.

Covid-pozivni centar je zabilježio 221 poziv, a obavljena su i 132 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.211 zaraženih osoba koronavirusom i 50.403 izliječene osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 28.

Od ponedjeljka je u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra) nastavljeno vakcinisanje osoba starijih od 75 godina, kao i hemodijaliziranih i osoba sa transplatiranim organima, a zatim i odraslih pacijenata sa Down sindromom, hroničnih pacijenata i osoba koje boluju od rijetkih bolesti. Od raspoloživih 5.282 doza, prvog dana je vakcinisano 803, a drugog 337 osoba. Danas su se, navedenim kategorijama stanovništva, na vakcinisanju u Zetri pridružili i uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine koji primaju vakcine iz donacije Republike Turske.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije