Pandemija / COVID podaci za Sarajevo: Pozitivan svaki osmi testirani stanovnik

05. 09. 2021. u 11:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon laboratorijskog testiranja 830 uzorka, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 102 nova slučaja zaraze koronavirusom. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 49 naših sugrađana. Dvije osobe su preminule od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 116 pacijenata, od kojih su 94 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 61 pacijent, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 55. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih devet koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 667 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.779 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.682 pacijenta zaražena koronavirusom i 52.705 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 91, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 151.

"S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo da je potrebno izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i gužve. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću treba da ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe", poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS proteklog dana je pregledano 166 pacijenata, od kojih je troje transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 496 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 86 poziva, a obavljeno je i 120 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U istom periodu ukupno je aplicirano 1.105 doza vakcina, i to 1.051 na Zetri i 54 doze na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata" gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su građani primili prvu dozu vakcine.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)