... / COVID bukti u blizini Sarajeva: Otkriveno šta je pokrenulo novi talas zaraze

13. 10. 2020. u 13:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 131

Privatna druženja organizovana u ugostiteljskom objektu ili sahrana na kojoj se nisu poštovale nikakve epidemiološke mjere, doveli su do pogoršanja epidemiološke situacije u opštini Pale, poručio je danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Po njegovim riječima, to je dovelo do velikog broja novih osoba pozitivnih na koronavirus u ovoj lokalnoj zajednici, gdje već tri-četiri dana “imamo posljedice da raste broj pozitivnih na virus“.

"I u narednom periodu možemo očekivati nepovoljnu epidemiološkui situacijiu u toj zajednici, a da ne govorimo i za druge lokalne zajednice, gdje je došlo do skoka pozitivnih osoba", rekao je Zeljković govoreći o tome da se u nekim opštinama, na privatnim ili organizovanim okupljanjima, ne poštuju nikakve preporuke Instituta.

Dan ranije na situaciju u ovoj opštini upozorio je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, ističući da nadležni ovih dana posebno prate lokalne zajednice u kojima se bilježi skok broja zaraženih lica, u čemu prednjače Banja Luka i Pale.

"Uzroci skoka broja zaraženih osoba, konkretno na Palama, su nepoštovanje mjera Štaba za vanredne situacije, bilo da je riječ o nošenju maski ili neprimjerenog ponašanja koje nije u skladu sa preporučenim kada je riječ o obilježavanju određenih događaja", rekao je Šeranić, dodajući da je Banja Luka grad u kojem je veći i nivo aktivnosti.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo, u posljednjih 24 časa nije bilo novih potvrđenih slučajeva virusa korona u opštini Pale, ali dan ranije registrovano je čak 16 slučajeva, pa su se po broju novoregistrovanih slučajeva Pale našle odmah iza Banja Luke, u kojoj je jučer bilo 19 novih slučajeva koronavirusa.

To je nagli skok broja zaraženih u opštini Pale, koja ima 352 do sada potvrđena slučaja novog koronavirusa, te je sedma opština po broju do sada zaraženih osoba u RS-u, piše Srpskainfo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA