Čović s novinarima o ideji formiranja tzv. VSTV-a RS i stavovima HDZ-a nakon Neuma

5
Fena
Čović s novinarima o ideji formiranja tzv. VSTV-a RS i stavovima HDZ-a nakon Neuma
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dragan Čović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarao je danas s novinarima u Sarajevu o najauktuelnijim političkim i društvenim pitanjima, a poseban fokus stavljen je na izmjene Izbornog zakona BiH što je tema o kojoj će politički lideri i danas voditi pregovore.

Čović kaže da se stav od pregovora održanih u Neumu uz posredstvo međunarodnih dužnosnika nije promijenio, ali je pozvao one političare koji su blizu dogovora da organiziraju pregovore jer smatra da nema smisla da on i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović više sazivaju sastanke.

Ono što su sada zahtjevi HDZ-a su aksiomi koje je, kaže Čović, podržala i međunarodna zajednica, a i usuglašeni su među "četiri ili pet bošnjačkih političkih stranaka koje su bile na pregovorima u Neumu".

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

"Izetbegović i ja imali smo godinu i pol dana i nema više smisla da mi to vodimo",  kazao je Čović, dodajući da je imao sastanke s predstavnicima drugih stranaka u Mostaru kojem su prisustvovali Aljoša Čampara i Elmedin Konaković iz Naroda i Pravde te lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.

Razgovarali su tada o usaglašenosti stavova zbog čega smatra da nema smisla neke stvari otvarati ponovo kao što je ukidanje etničkih prefiksa, napominjući da se HDZ zalaže za izbor članova Predsjedništva BiH ne kroz dvije izborne jedinice nego dvije liste.

Kaže da se treba razgovarati i o Domu naroda Federalnog parlamenta jer je imao dojam da su u Neumu dogovorili taj dio, a danas će razgovarati bez međunarodnih posrednika i ako se oko ovih pitanja usaglase, to će biti posao za pravnike, a ne političare.

Na pitanje da li podržava formiranje entitetskog tzv. visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS o čemu danas raspravlja Narodna skupština RS-a, Čović kaže da sve što je u skladu sa Ustavom njemu nije problematično te nema problema s tom ili bilo kojom dugom inicijativom, a da li je nešto u skladu sa Ustavom trebaju stav dati stručnjaci koji to više znaju od njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije