Susret / Čović razgovarao sa ambasadorom SAD i ponovio svoj stav o izborima u BiH

12. 05. 2022. u 20:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Susret predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH dr. Dragana Čovića i ambasadora SAD Michaela Murphya održan je danas u Sarajevu.

Čović i ambasador Murphy razgovarali su o aktualnoj situaciju u BiH, unutrašnjih odnosa, Općim izborima kao i procesu reforme Izbornog zakona koje je ostalo otvoreno političko pitanje, uprkos naporima hrvatskih predstavnika da svi pregovori završe dogovorom.

Lider HDZ-a potvrdio svoj stav.

"U ovome trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora u BiH kao ni za implementaciju izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituiranja gornjih parlamentarnih domova na federalnoj i državnoj razini. Takvo što može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno usložnilo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sistema na svim razinama", navodi se u saopćenju iz Kabineta Čovića.

Čović se zahvalio na medijaciji američke administracije, podršci i cjelokupnom angažmanu u BiH.
Regionalni, europski i transnacionalni odnosi također su bili tema razgovora.

Lider HDZ-a naglasio je kako Europa mora biti čvrsto opredijeljena na miru i prosperitetu čije je temelje postavila Schumanova deklaracija prije 72 godine i stvorila današnje konture EU.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)