Ambasador Murphy odao priznanje građanima Sarajeva

5
Radiosarajevo.ba
Ambasador Murphy odao priznanje građanima Sarajeva
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Michael Murphy

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obratio se bh. javnosti povodom obilježavanja 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

"Na današnji dan prije 30 godina počela je opsada Sarajeva. Danas odajemo priznanje snazi, čvrstini i otpornosti stanovnika Sarajeva koji su 1.425 dana bili izloženi teroru i stalnim napadima.

Danas se sjećamo i odajemo počast svim civilnim žrtvama koje su ubijene tokom najduže opsade modernog doba.

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Naša je zajednička dužnost da pamtimo ovu strašnu tragediju, priznamo je i odamo počast žrtvama te nastavimo zajedno raditi na promociji pomirenja.

Pozivam vas da se danas prisjetite ovog tragičnog perioda prošlosti, njegove kontinuirane prisutnosti među nama i onoga što svi trebamo da uradimo da bismo izgradili bolju budućnost za BiH", zaključio je Murphy u svom obraćanju.

Podsjetimo, na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, zvanično je počela opsada Sarajeva, najduža opsada jednog glavnog grada ikada.

Sarajevo je 1.425 dana bilo pod opsadom: bez struje vode, plina, životnih namirnica. Za to vrijeme ubijen je 11.541 civil u gradu, od čega 1.601 dijete, a preko 50.000 građana Sarajeva je lakše ili teže ranjeno.

Procjenjuje se da je blizu 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je 22. jula 1993. godine na grad "palo" rekordnih 3.777 projektila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije