Čović poslao pismo na 20 adresa EU i američkih predstavnika: Na tragu posljednje...

20
Radiosarajevo.ba
Čović poslao pismo na 20 adresa EU i američkih predstavnika: Na tragu posljednje...
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dragan Čović

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović uputio je pismo ključnim međunarodnim akterima, u kojima ih informira o zaključcima s jučerašnjeg sabora u Mostaru.

Pismo je, zajedno sa zaključcima HNS-a, upućeno na više od 20 međunarodnih adresa, uključujući najviše dužnosnike Europske unije, američke i europske posrednike u izbornoj reformi u BiH, državno rukovodstvo Hrvatske te članove Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

"Svi politički predstavnici hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, okupljeni u Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine, su u sklopu ovoga izvanrednog zasjedanja održali detaljnu raspravu o postojećoj političkoj, pravnoj i sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini. Osobitu pažnju posvetili smo raspravi o postojećim političkim opstrukcijama koje pojedini politički akteri u Federaciji Bosne i Hercegovine uporno primjenjuju kako bi onemogućili završetak nužnoga procesa reforme izbornoga zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi", navodi Čović u pismu.

Ističe kako su u raspravi pozdravljeni konstruktivni napori međunarodne zajednice u dosadašnjem toku pregovora, uključujući sve predstavnike EU, SAD i Vijeća Europe, u pronalasku održivih rješenja kojima bi se implementirale presude Europskoga suda za ljudska prava, Odluka Ustavnoga suda BiH u predmetu U-23/14 od 2016. i Mostarski politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornoga zakona BiH od 17. juna 2020. godine, piše Večernji list.

Dodaje i kako je “na tragu posljednje šanse za izlaz iz postojeće krize” HNS usvojio zaključke koji su obvezujući za sve najviše političke dužnosnike i legitimne predstavnike hrvatskoga konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

"U dubokom uvjerenju kako još imamo kratko vrijeme za konačan dogovor o izmjenama i dopunama izbornoga zakonodavstva i ograničenim ustavnim reformama, što bi omogućilo izlaz iz najveće političke krize nakon rata u BiH te čime bi se zasigurno povratilo narušeno povjerenje, pozivam Vas da svi skupa, svojim autoritetom, doprinesete žurnom rješavanju preostalih otvorenih pitanja koja su prepreka uspješnom zaključenju izrazito zahtjevnog pregovaračkog procesa", zaključuje Čović u pismu upućenom međunarodnim dužnosnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije