Čović poručio Bošnjacima: Ako ne bude išlo, morat ćete jasnije čuti glas...

29
Radiosarajevo.ba
Čović poručio Bošnjacima: Ako ne bude išlo, morat ćete jasnije čuti glas...
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS) Dragan Čović dao je intervju za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) poslije vanrednog zasjedanja danas u Mostaru.

Čović je rekao da zasjedanje HNS-a “ima dosta povijesnih dimenzija”, te da je to “jedan veliki iskorak”.

“Prvi izvanredni Sabor od njih 11 odnosno 10 koliko je održano u 22 godine. Mislim da je poslao poruku zajedništva hrvatskog naroda u BiH kroz institucije Katoličke crkve, akademske zajednice, gospodarstvenika, kulturnih institucija i naravno svih onih koji po dužnosti i jesu predstavnici HNS-a, rekao je Čović za HRT.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

U utorak bi trebali biti nastavljeni razgovori HDZ-a i probosanskih stranaka (koje Čović naziva bošnjačkima) na tragu onoga što je usmeno dogovoreno zadnjih dva-tri dana.

Čini mi se da smo jako blizu, da razumijemo koliko je važan taj vremenski okvir, da stvorimo preduvjete da možemo kvalitetno pripremiti čitav izborni ciklus”, rekao je Čović.

Upitan koji bi daljnji koraci mogli biti ukoliko ipak ne dođe do zadovoljavajućeg dogovora za hrvatskih narod u BiH, Čović je odgovorio:

„Mi ćemo morati ozbiljno, u okvirima Ustava, rješavati nagomilana pitanja koja danas imamo u političkom životu BiH kako bi mogli donositi odluke, a ne da imamo blokade. U ovoj županiji nemamo Vladu uspostavljenu nakon 2018. godine, nemamo Federalnu vladu nakon izbora 2018., u Parlamentu BiH ne funkcionira ništa, Vijeće ministara ne funkcionira, Predsjedništvo ne funkcinira. Morat ćemo izaći iz okvira koje danas imamo, čini mi se da je najjednostavnije promijeniti izborni zakon i ograničeni Ustav pa ići dalje, sve drugo će zahtijevati mnogo više truda i napora“.

Na kraju, Čović je rekao kako su poslali jasnu poruku Bošnjacima.

Ako ovo ne bude išlo, morat ćete jasnije čuti glas hrvatskog naroda kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH“, zaključio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije