Čović o lobiranju Plenkovića, izborima i 'drugom bošnjačkom članu Predsjedništva'

9
L. M.
Čović o lobiranju Plenkovića, izborima i 'drugom bošnjačkom članu Predsjedništva'
FOTO: Fena / Dragan Čović

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, predsjednik ove stranke Dragan Čović je istakao da je raspravljano o aktuelnim političkim temama i nastupu HDZ-a na predstojećim izborima.

Čović je kazao da će se sastati sa Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog vijeća koji danas dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini.

Zahvalio se premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću i predsjedniku ove zemlje Zoranu Milanoviću jer su, prema njegovim riječima, 'uspjeli osigurati razgovor u Europskoj uniji o temama vezanim za BiH'. Tu je, naravno, mislio na lobiranje hrvatskih zvaničnika da se postignu izborne reforme po njegovom planu.

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Osvrnuo se i na rad ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva Željka Komšića kojeg je nazvao 'drugim bošnjačkim članom Predsjedništva'.

"Brige i žalosti da jedan dio, ako već hoćete jedna stranka, hoda po svijetu i traži nekakve mjere i sankcije. Imam osjećaj da smo ih razočarali jer smo rekli idemo na izbore, bili su spremni da kažu da mi blokiramo, mi ne izlazimo na izbore pa da onda raspravljaju tim temama", istakao je predsjednik HDZ-a i HNS-a.

Ministarstvo finansija i trezora, na čijem čelu je HDZ-ov ministar Vjekoslav Bevanda, danas je saopćilo da se budžet za ovu godinu privodi kraju.

Dakle, BiH već skoro pet mjeseci funkcioniše na osnovu Odluka o privremenom finansiranju. Prema mišljenju dragana Čovića, krivi su 'prijatelji iz Sarajeva'.

"Naši 'prijatelji iz Sarajeva' prozivaju gospodina Bevandu, jednog profesionalca koji voli ovu zemlju, da blokira usvajanje budžeta", kaže Čović na konferenciji u Mostaru.

Otkrio je i šta će biti teme na sastanku sa Charlesom Michelom.

"Nagovještaj je da bi trebali raspravljati o nekoj izjavi ili dokumentu, ali mi nismo uključeni u taj dokument, odnosno njegovo pisanje. Ako bi on trebao riješiti pitanje izbornog procesa, onda ćemo oko toga razgovarati.

Ja ću ga upoznati sa sporazumom između HDZ-a i SDA o Mostaru koji je donesen u pratnji predstavnika međunarodne zajenice. Potpisivati dokumente reda-radi više nam ne treba", smatra Čović.

HDZ je, kako je kazao, jučer predao dokumentaciju za izbore, imaju kandidate za sve pozicije.

Kazao je i šta (ne)očekuje od predstojećih izbora.

"Od izbornog procesa ne znam šta da očekujem, imamo svoj stav. Ima još jedna inicijativa da CIK traži da institucije BiH koje imaju više uposlenih da pomognu CIK-u da radi. Očekujem da će izborni proces biti korektan, prva procjena da ćemo imati rezultat kao i prije četiri godine. Šta će nam to značiti za člana Predsjedništva i Dom naroda, vidjet ćemo. Oko toga ćemo razgovarati. Dogovoili smo se oko vođenja kampanje", zaključio je predsjednik HDZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije