Stranke HNS-a idu zajedno na izbore: 'Imat ćemo jednog kandidata za Predsjedništvo'

14
Fena
Stranke HNS-a idu zajedno na izbore: 'Imat ćemo jednog kandidata za Predsjedništvo'
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, njih 12 koje prisustvuju sjednicama tog tijela, dogovorile su da izlaze na izbore, da imaju potpuno zajednički nastup za člana Predsjedništva i jednog kandidata, izjavio je u Mostaru predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović te najavio preliminarne razgovore oko izmjena Izbornog zakona koji bi trebali biti održani 22. maja.

"Činjenica je da SDA i još jedan dio političkih stranaka bošnjačkog naroda već nekoliko mjeseci izbjegava razgovore.

Uvjeren sam da će se razgovori desiti, kakvog sadržaja i ko će sve na njima biti ne znam i to ne mogu prejudicirati. Preliminarni razgovor bi trebao biti 22. maja sa najviše razine predstavnika evropske administracije", potvrdio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Stranke HNS-a dogovorile su i zajednički nastup u RS, dok za ostale razine vlasti, kako je kazao, taj interes će se procjenjivati.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što bi bila ta reorganizacija na koju se poziva u zaključcima izvanrednog zasjedanja HNS-a i kad bi se u nju krenulo, Čović smatra kako je članak 7. njihovih zaključaka nedvosmislen i jasan i da u sebi nema ništa prikriveno.

"Kaže se da će se pravnim i političkim sredstvima, sukladno Ustavu riješiti pitanje institucionalne i organizacijske transformacije BiH na tragu federalizma, konsocijacijske demokracije i drugo.

Kako ići u pravcu realizacije tog zaključka ako se ne stvore uvjeti u narednih 15- ak dana, te elemente kako, šta, treba sjesti...i mislim da smo maloprije zaključili da će prva tačka našeg zajedničkog rada biti implementacija zaključaka izvanrednog sabora, a to je u biti 7. zaključak.

Ako dođemo do tog da se ništa nije realiziralo, sedmi se tako i definira, onda ćemo morati ići u tom pravcu", poručio je Čović.

Prije sjednice HNS-a održana je i sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je doneseno sedam zaključaka u kojima ta stranka poziva na hitnu stabilizaciju političke situacije u BiH postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH te nedvosmisleno podržava potpunu implementaciju zaključaka Izvanrednoga zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora od 19. februara ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije