Stranke HNS-a i iz RS bojkotuju državu: Nisu došli na sjednicu u Parlament BiH

26
Radiosarajevo.ba
Stranke HNS-a i iz RS bojkotuju državu: Nisu došli na sjednicu u Parlament BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Sjednica Predstavničkog doma PS BiH prekinuta je zbog nedostatka kvoruma. Zastupnici iz Republike Srpske i HNS-a nisu se u sali za zasjedanje pojavili ni nakon što je predsjedavajući Zvizdić napravio jednosartnu pauzu.

Predsjedavajući Denis Zvizdić nakon pokušaja održavanja sjednice obratio se novinarima.

"Nismo imali kvorum za hitnu sjednicu iskreno sam iznenađen odlukom HDZ-a da bojkotuje sjednicu s ovako važnim dnevnim redom među kojima je i budžet, sporazumi o grant sredstvima, vrlo važni projekti za lokalne zajednice. Ja smatram ovo ciljanim namjernim protuposlovničkim bojkotom sjednice” kazao je Zvizdić.

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

S obzirom na to da kvorum nije ispunjen, konstatirao je da današnja sjednica neće biti održana.

"To konstatujem sa žaljenjem, imajući u vidu veliki broj vrlo važnih i ozbiljnih materijala koji su danas trebali biti na dnevnom redu, od budžeta, zakona o carinskim prekršajima, finanansijskih sporazuma, pa do izuzetno važene i aktuelne teme vezane za bh. televiziju, kao jednog od stubova državnosti BiH. Na žalost, neki su odlučili da ne dođu danas na sjednicu. Oni će protumačiti svoje stavove, kao i svako do nas svoj stav prema tome", naveo je Zvizdić.

Lider SDS-a Mirko Šarović nije rekao konkretno zašto se nisu pojavili, ali je poručio da će "biti viđeni".

"Cilj našeg kluba prije svega i članica SDS/PDP/DNS, je da imamo odgovornost i da budemo odgovorni. Da u svakom slučaju za one neke ključne tačke koje se tiču životnih pitanja, unapređenja standarda i podrška BiH, damo doprinos i glasamo, ali da budemo protiv odluka koje su protiv interesa naše politike koju vodimo i RS”,rekao je ranije Šarović.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici stranaka iz RS-a kao ni zastupnici iz stranaka s hrvatskim predznakom.

Na današnjoj hitnoj sjednici trebao je da bude obavljen drugi krug glasanja za sve tačke za koje je u ovom mandatu Predstavničkog doma održan prvi, ali ne i drugi krug glasanja.

Osim glasanja u drugom krugu o brojnim tačkama dnevnog reda, bilo je predviđeno i razmatranje Informacije Upravnog odbora Javnog RTV servisa BiH o posljedicama finansijske blokade BHRT-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije