Čović: Došlo je vrijeme da pošaljemo jasnu poruku svima u BiH

18
Radiosarajevo.ba
Čović: Došlo je vrijeme da pošaljemo jasnu poruku svima u BiH
Foto: N1 / Dragan Čović

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, prije vanrednog zasjedanja HNS-a, poručio je da su se danas okupili kako bi "tragali za rješenjima i osigurali ugodan život svim žiteljima BiH."

"Danas želimo poručiti da je došlo vrijeme da pošaljemo jasnu poruku svim žiteljima BiH, partnerima, i međunarodnim institucijama, primarno narodu, da želimo skrbiti o njemu, da mu osiguramo dostojan život, da osiguramo potpunu ravnopravnost hrvatskog naroda sa druga dva konstitutivna naroda, i da ćemo osigurati legitimne predstavnike", rekao je Čović, prenosi N1

Nije želio komentarisati da li će danas govoriti o izmjenama Izbornog zakona, ali poručio je da će nakon zasjedanja obavijestiti javnost o zaključcima koje su usvojili.

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Kako je poznato, HRS neće učestvovati na vanrednom zasjedanju. O tome je Čović kazao da njihov izbor, a da se veseli svim onima koji će danas biti tu.

"Osobno, pozvali smo sve da budu dio jednog zajedništva hrvatskog naroda u BiH. U tom smislu smo zatvorili sabor kao vanredni, prvi put za javnost, kako bi se potpuno posvetili interesima naroda u BiH, a ne promidžbi bilo kakve političke opcije u BiH", poručio je Čović.

Lidija Bradara, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlementa BiH istaknula je da se ne govori još uvijek o bojkotu izbora.

"Još uvijek ima vremena za politički dogovor. I svi bi trebali biti svjesni da nema uslova za izbore", rekla je Bradara.

Nacrti zaključaka koji su procurili jučer u medijima, tvrdi predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić su bili krivo interpretirani.

"Osnovana zadaća zasjedanja je učiniti ono što hrvatski narod i BiH očekuje od nas, a to je zaštiti opstojnost hrvatskog konstitutivnog naroda i zaštiti BiH od antiustavnih napada", naglasio je Ljubić.

Prije početka zasjedanja, Predsjedništvo HNS BiH, položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen obilježja poginulim borcima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije