Članovi kolegijuma oba doma PSBiH sastali se sa Johannom Sattlerom

0
Radiosarajevo.ba
Članovi kolegijuma oba doma PSBiH sastali se sa Johannom Sattlerom
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sattler se sastao sa PS BiH

Članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) – predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović, predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i dr Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr Nikola Špirić i, u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr Dragana Čovića, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš – razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Ambasador Sattler predstavio je tokom sastanka ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o BiH u kome je Evropska komisija dala preporuku za otvaranje pristupnih pregovora s našom zemljom nakon postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Ocjenjujući Izvještaj Evropske komisije kao dobar, sveobuhvatan i uravnotežen prikaz situacije u BiH, ambasador Sattler posebno se osvrnuo na napredak koji je postignut u institucijama BiH usvajanjem paketa reformskih zakona, te usklađivanjem spoljne i bezbjednosne politike BiH sa politikom EU.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Govoreći o postignutom napretku, koji je prepoznat u Izvještaju Evropske komisije, ambasador Sattler zahvalio se rukovodstvu oba doma PSBiH na direktnom doprinosu u uspostavljanju i aktiviranju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH  i Evropskog parlamenta (POSP) čime je ispunjen jedan od 14 prioriteta Evropske komisije.

Uputio je i poruku najvišim zvaničnicima PSBiH da bi naša zemlja u narednih nekoliko mjeseci trebala da iskoristi priliku, usvoji nekoliko reformskih zakona i pripremi se za odluku o otvaranju pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Šta je pozadina Schmidtove reafirmacije 'belgijskog modela' kao rješenja za BiH?

Šta je pozadina Schmidtove reafirmacije 'belgijskog modela' kao rješenja za BiH?

Ambasador Sattler govorio je i o sredstvima iz Plana rasta EU za zemlje Zapadnog Balkana, ističući kako je BiH već dostavila Plan reformi čije bi ispunjavanje omogućilo povlačenje sredstava iz Plana rasta i izražavajući želju da BiH povuče sredstva u iznosu od milijardu eura, što bi značajno doprinijelo snažnijem ekonomskom rastu naše zemlje.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH zahvalili su se ambasadoru Sattleru na angažmanu Delegacije EU u BiH i doprinosu daljem kretanju BiH na evropskom putu.

U svojim izlaganjima istakli su da bi odluka o otvaranju pregovora predstavljala snažan podstrek za sve institucije i građane BiH, te naglasili potrebu da se, u češćim razgovorima sa zvaničnicima EU, zajedno radi na postizanju konsenzusa unutar država članica EU oko nastavka procesa proširenja na zemlje članice Zapadnog Balkana.

Sattler se sastao sa PS BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Sattler se sastao sa PS BiH

Iznoseći impresije sa Drugog političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH, koji je 5. decembra održan u Briselu, najviši zvaničnici PSBiH kazali su kako postoji raspoloženje da se do marta iduće godine napravi kredibilan iskorak s ciljem otvaranja pristupnih pregovora o članstvu BiH u EU.

S tim u vezi, kazali su kako bi zaustavljanje evropskog puta BiH imalo negativne efekte na raspoloženje građana BiH, te otvorilo prostor za uticaje drugih u zemljama Zapadnog Balkana.

Izražavajući uvjerenje da BiH i Zapadni Balkan, kako je rečeno, predstavljaju unutrašnje dvorište EU i da neće ostati u evropskoj čekaonici, članovi rukovodstva oba doma PSBiH apelovali su na pozitivan i uravnotežen pristup svih članica EU u vezi sa nastavkom procesa proširenja i daljim kretanjem BiH na putu ka članstvu u EU.

Sattler se sastao sa PS BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Sattler se sastao sa PS BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije