Održan ključan sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između EU i BiH

2
FENA
Održan ključan sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između EU i BiH
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Samir Rizvo

Sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, kojim su kopredsjedavali Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti BiH i Mary Teresa Moran iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva Evropske komisije, održan je jučer i danas.

Rizvo je nakon sastanka izjavio novinarima da je razgovarano o osam oblasti - funkcionisanje pravosuđa, ratni zločini, borba protiv korupcije, saradnja između policijskih i tužilačkih organa, borba protiv organiziranog kriminala, borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, upravljanje migracijama, vizama, granicom i azilom, te o oblasti fundamentalnih prava.

Po njegovim riječima, sve nadležne institucije iz BiH, sa svih nivoa vlasti, su dali odgovore na mnoga pitanja koja je delegacija iz Europske komisije postavila.

Još jedna nesreća na bh. putevima: Automobil završio na krovu

Još jedna nesreća na bh. putevima: Automobil završio na krovu

Također, Evropska komisija je po svakoj od oblasti definirala preporuke, šta bi to u BiH u narednoj godini, do održavanja sljedećeg sastanka pododbora, trebali uraditi.

Rizvo je naveo da su iz ovih osam oblasti dobili 122 preporuke.

Nedim Sladić zvanično magistar: "Što ste me zvali amaterom, zvali ste. Hvala ti, draga UK"

Nedim Sladić zvanično magistar: "Što ste me zvali amaterom, zvali ste. Hvala ti, draga UK"

"Moramo raditi na ta 122 prioriteta, kako bi ostvarili napredak i kako bi, kako je delegacija Evropske komisije potencirala na tome, mogli ispuniti uslove da najdalje do marta iduće godine BiH dobije preporuku za otvaranje pregovora", rekao je Rizvo.

Istaknuo je da su ih predstavnici Evropske komisije upoznali o tome da će napredak u ovoj oblasti, koja je ključna, također biti jedan od uslova da BiH može dobiti fondove koje je Evropska komisija namijenila zapadnom Balkanu u planu rasta.

Samir Rizvo
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Samir Rizvo

Rizvo je kazao da je u dijelu koji se odnosi na funkcioniranje pravosuđa akcent, između ostalog, bio i na usvajanju novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i provođenju već donesenih izmjena i dopuna zakona o VSTV-u, zatim zakona o sudovima u BiH, kao i implementaciji strateških dokumenata i već definiranih politika u ovoj oblasti.

Kada je u pitanju oblast ratnih zločina, akcenat je stavljen na efikasnu implementaciju nove revidirane strategije za ratne zločine u oblasti osnovnih prava.

"Jedni od akcenata su bili stavljeni na puno poštovanje i zaštitu slobode govora, slobode udruživanja, zaštite i slobodnog funkcioniranja medija, kao i drugih pitanja koja se odnose na zaštitu ugroženih kategorija stanovništva poput žena, djece i drugih kategorija", naveo je Rizvo.

Christian Schmidt odgovorio na pitanje da li je imao tajni sastanak s Miloradom Dodikom

Christian Schmidt odgovorio na pitanje da li je imao tajni sastanak s Miloradom Dodikom

U oblasti borbe protiv korupcije, kaže da je akcenat bio, između ostalog, na pitanjima donošenja zakona i njihovog provođenja u oblasti sukoba interesa, kao i usvajanja strategije za borbu protiv korupcije i njenog efikasnog implementiranja.

Napomenuo je da se u oblasti saradnje između policije i tužilaštava insistira na efikasnoj saradnji na svim poljima koja su u nadležnosti tužilaštava i policije.

"Kada je u pitanju organizirani kriminala, i tu imamo dosta zahtjeva, prije svega na efikasnoj implementaciji nove Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala, donošenja niza zakona ili izmjena i dopuna zakona. Prije svega je akcenat stavljen na usvajanje novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i povezanih pratećih podzakonskih akata i sličnih stvari", rekao je Rizvo.

Samir Rizvo
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Samir Rizvo

U oblasti borbe protiv terorizma, akcenat je bio na provođenju akcionog plana za zapadni Balkan od strane Evropske komisije i niza nekih drugih elemenata, te na efikasnim mehanizmima za repatrijaciju stranih boraca, njihovih porodica i njihovu reintegraciju u društvo.

"U posljednjoj oblasti koja je govorila o migracijama, azilu, upravljanju granicama i viznoj politici, akcenat je bio stavljen na tranziciju upravljanja migracionom krizom sa međunarodnih partnera na vlasti u Bosni i Hercegovini, zatim na izgradnju kapaciteta za efikasno upravljanje granicom, prije svega na jačanju kapaciteta granične policije. U oblasti vizne politike, akcenat je stavljen na usklađivanje vizne politike BiH sa viznom politikom EU", zaključio je Rizvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije