Čivić: Molim ministra Maleševića da ne ignoriše probleme bošnjačke djece

Fena
Čivić: Molim ministra Maleševića da ne ignoriše probleme bošnjačke djece
Poslanik Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS Nedim Čivić pozvao je ministra prosvjete RS-a Danu Maleševića da se što hitnije uključe u rješavanje problema izučavanja bosanskoj jezika.

Zbog ovoga su roditelji i djeca iz zvorničkog naselja Liplje započeli danas štrajk glađu.

On za Fenu kaže da im nije omogućeno da uđu u prostorije u zgradi Općine Zvornik, već se nalaze u ulaznom hodniku.

Čivić, čija djeca pohađaju područnu školu u Snagovu kod Zvornika i koja također ne mogu da izučavaju bosanski jezik, ukazuje da će učiniti sve da se pokušava naći rješenje ovog dugogodišnjeg problema u entitetu RS.

"Naša djeca ispaštaju i diskiminisana su, a oni koji su napravili ovaj problem, neće da ga riješe", tvrdi on ističući da Malešević, iako je i nedavno upozoren da će doći do štrajka glađa, „uporno ignoriše ovo pitanje“.

Također će, kaže, razgovarati s nadležnim u lokalnoj vlasti kako djeca ne bi spavala u hodniku općinske zgrade, umjesto da imaju sretno djetinjstvo.

Podsjetio je da su Bošnjaci konstitutivan narod u bh.entitetu RS i da žele da budu ravnopravni s drugim narodima i po ovom pitanju.

"Molim Maleševića i sve one koji su odgovorni za ovo stanje i imaju ključ za rješavanje ovog problema da se što hitnije uključe i da dijalogom nađemo izlaz", dodao je Čivić.

Jedan broj roditelja i bošnjačke djece iz Zvonika stupio je danas u štrajk glađu, uz zahtjev da se učenicima omogući da uče bosanski jezik.

Predstavnik ovih roditelja Muharem Sinanović je ogorčen jer se njihovoj djeci krši pravo na izučavanje maternjeg jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije