Roditelji i djeca u Zvorniku štrajkuju glađu: Tražimo bosanski jezik u knjižicama

AA
Roditelji i djeca u Zvorniku štrajkuju glađu: Tražimo bosanski jezik u knjižicama
U holu zgrade općine Zvornik u 12 časova okupilo se šestoro roditelja i desetoro djece, a pridružiće im se još četvoro roditelja koji su se odlučili na štrajk glađu dok ne dobiju odobrenje da izučavaju bosanski jezik.

Muharem Sinanović, predstavnik roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti u područnom odjeljenju Osnovne škole "Sveti Sava" iz Zvornika u Liplju, rekao je da su došli kako bi Opštini uputili posljednje upozorenje.

"Da nam odobre da učimo bosanski jezik ili da krenemo u štrajk glađu, međutim, portir nam nije dozvolio da uđemo, tako da sjedimo u holu i čekamo. Ne idemo odavde dok ne dobijemo odobrenje za izučavanje bosanskog jezika", izjavio je Sinanović za AA.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti smatraju da "od Opštine Zvornik sve kreće jer oni šalju prijedloge u Banjaluku", zbog čega smatraju da na ovaj način mogu riješiti problem naziva jezika koji se djeci upisuje u knjižice.

"Tri mjeseca smo u štrajku, svim mogućim institucijama smo se obraćali, ministar je dolazio ovdje, izvrijeđao nas, rekao da nismo domaći, da ne znamo odakle smo i vrši diskriminaciju i ne znam šta bismo više mogli da uradimo osim ovoga", kazao je Sinanović.

Djeca bošnjačke nacionalnosti u Liplju kod Zvornika od početka drugog drugog polugodišta školske 2017./2018. godine bojkotovali su nastavu, a njihovi roditelji traže da se u đačke knjižice upisuje nazov "bosanski jezik", umjesto "jezik bošnjačkog naroda". U međuvremenu su organizovali sastanke sa predstavnicima škola u Zvorniku, opštine, nevladinih organizcija i institucija, ali do rješenja nisu došli.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije