Žrtve: Važno je da će Šešelja historija upamtiti kao zločinca

Radiosarajevo.ba
Žrtve: Važno je da će Šešelja historija upamtiti kao zločinca
Arhiv / Munira Subašić

Žrtve i predstavnici udruženja koja se bave pitanjem ratnih zločina, djelomično su zadovoljni presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu, koji je danas proglasio krivim vođu srpskih radikala i četničkog vojvodu Vojislava Šešelja, te ga osudio na deset godina zatvora za ratne zločine.

Piše: Faruk Vele

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih lica iz Zvornika kazao je za Radiosarajevo.ba da je presuda donesena samo kako bi se Haag ogradio i da bi izbjegli Šešeljeve najavljene tužbe. Porodice žrtava, veli, teško mogu biti zadovoljne.

"Željeli su da ga proglase krivim i to završe... Nama je sve bilo jasno kada je pušten na slobodu. Nažalost, mi nemamo nijednu presudu u Haagu za zločine u Zvorniku, a Šešeljevci i drugi su najprije došli ovdje. Nažalost, ima tu odgovornosti i haških istražitelja koji nisu došli na teren da se sve istraži i prezentiraju prave činjenice, a nije bilo ni dovoljno pravih svjedoka", kazao je Grahić.

Voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Vesna Teršelič, ističe za naš portal da je osuđujuća presuda za Šešelja, ipak, važna i za žrtve u Hrvatskoj.

"On je svojom zapaljivom, mrzilačkom retorikom poticao na činjenje zločina. To je važan korak. Razumijem da žrtve očekuju da će to biti dugogodišnja kazna, ali važno je da je to osuđujuća presuda i da je to ne samo opredjeljivanje prema zločinačkom poticanju Šešelja, nego jasna poruka da su širenje etničke mržnje i ratno-huškačka politika neprihvatljivi", navela je Teršelič.

Dodala je da presuda Šešelju podcrtava i praktčno osuđuje velikosrpsku ideologiju čiji je eksponent bio Šešelj.

"Naravno da su ograničenja i to da je Milošević umro u zatvoru bez presude, neke optužnice nisu ni dignite, ali ovom presudom sud dodatno zaokružuje svoj rad. O njemu ne možemo govoriti samo pozitivno, ali mislimo da je optuživši 61 osobu, te dovodeći do kraja brojna suđenja dao velik doprinos utvrđivanju činjenica i približavanju pravde za žrtve", navela je Teršelič.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Serebrenica i žepa" Munira Subašić rekla je za Radiosarajevo.ba da presuda Šešelju nije dovoljna, ali da će historija zabilježiti da je on bio ratni zločinac i da je odgovarao pred jednim međunarodnim sudom.

"Nažalost, nije bilo osude za udruženi zločinački poduhvat, za genocid u BiH. Kroz njegovu presudu je oslobođena Srbija. Pošto je odležao 11 godina, ova presuda se čini političkom, kao da nije džabe ležao. Presuda nema srži i poruke da se ne isplati biti zločinac. Mladi moraju da shvate što se dešavalo u Bosni, na Kosovu i Hrvatskoj i da se zlo ne isplati, kako se ne bi ponovilo. Kao majku, naravno, boli me sve ovo", dodala je Subašić.

Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, kaznu već odslužio

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije