Mešković: Nepravda djelimično ispravljena, Šešelj treba doći u Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
Mešković: Nepravda djelimično ispravljena, Šešelj treba doći u Srebrenicu
Odlukom Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Vojislav Šešelj osuđen je na deset godina kazne zatvora za tačke 1, 10 i 11 optužnice koja mu se stavljala na teret.

Brojne žrtve zločina koje su počinile jedinice srbijanskih radikala, na čijem čelu se tokom rata u Hrvatskoj i BiH nalazio Vojislav Šešelj, smatraju kako je kazna minimalna, ali daje kakvu-takvu satisfakciju da "nije otišao kao slobodan čovjek". Među njima je i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, koji ističe da je djelimično nepravda ispravljena.

"Prvostepena presuda u predmetu Šešelj je bila vrlo nepovoljna za žrtve i za BiH. Djelimično je ta nepravda ispravljena, kada je riječ o odgovornosti Šešelja za zločine protiv čovječnosti. Nismo naravno zadovoljni dužinom kazne, ali svakako nijedna zatvorska kazna ne može vratiti sve one koji su ubijeni u zločinačkim poduhvatima. Neka se ovo završilo, neka je proglašen krivim, prema našim očekivanjima kazna je trebala mnogo šira. Ipak, vrijeme je ispred nas da tu presudu izučimo i možemo reći da nije otišao kao slobodan čovjek", istaknuo je Mešković.

Dodao je, ipak, kako ne treba gledati na dužinu kazne, nego na pouku koju ona donosi za sve, posebno buduće generacije.

"Mislim da mi u BiH ne trebamo samo zbrajati dužinu kazne, nego i gledati u njihovo simboličko značenje i izvući pouku iz svega. Šešelj nažalost nije jedini koji negira genocid u Srebrenici, no treba on doći ovdje i vidjeti šta su učinili on i kreatori slični njemu. Ništa se nije moglo dešavati 90-ih godina bez odobrenja iz Srbije. Vjerovatno je tamo i osmišljen dobar dio genocida i ratnih dejstava. Poražavajuće je da je on danas slobodan čovjek, da hoda tamo slobodno, zagovara vjerovatno iste stavove kao i 90-ih godina", zaključio je Mešković

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije