! / CIK BiH o potezu VM: Pozdravljamo sjednicu, ali smo nezadovoljni ishodom

18. 05. 2022. u 16:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon što su bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na jučerašnjoj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv, a danas se oglasila i Centralna izborna komisija BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pozdravlja održavanje telefonske sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u vezi sa donošenjem odluke o osiguranju finansijskih sredstava za provedbu Općih izbora 2022. godine. Međutim, Centralna izborna komisija BiH, vodeći računa o jasno propisanim rokovima i izričitim obavezama institucija BiH, ne može biti zadovoljna ishodom jučerašnje telefonske sjednice Vijeća ministara BiH.

Napominjemo javnost da je odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja. Centralna izborna komisija BiH je shodno uputama Ministarstva finansija i trezora BiH od 14.01.2022. godine, a u skladu sa normama i procedurama propisanim Zakonom o finansiranju institucija BiH, uputila Vijeću ministara BiH prijedlog posebne odluke o izdvajanju finansijskih sredstava iz Budžeta institucija i medjunarodnih obaveza BiH u ukupnom iznosu od 12.528.000 KM.

Važnost provođenja slobodnih izbora mora biti prepoznata od strane svih institucija i organa vlasti, koje su dužne, u okviru svoje nadležnosti omogućiti provođenje izbora. Finansijska sredstva su već sada neophodna kako bi Centralna izborna komisija BiH nesmetano provodila sve zakonom propisane izborne radnje i aktivnosti.

Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već je proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces, kao što su sutrašnje donošenje odluka CIK BiH o poništenju već provedenih postupaka javnih nabavki, potom slanje zahtjeva nadležnim institucijama u BiH o pružanju pomoći u pogledu upućivanja na rad u CIK BiH određenog broja službenika, uvođenje prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika, a zbog nemogućnosti da, kao uvijek do sada, angažiramo dodatno osoblje za rad u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još jednom poziva donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine.

Cijeneći značaj izbornog procesa i činjenicu da izbori predstavljaju temeljni stub demokratije, izražavamo nadu i očekivanja, da će nadležne institucije pokazati odgovornost, ozbiljnost i poštovanje Izbornog zakona BiH, te da će u zakonom predviđenom roku Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti sredstva u ukupnom iznosu od 12.528.000 KM", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)