Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

29
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja inicijativu odgovornih lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji štiti integritet izbornog procesa u skladu s međunarodnim standardima i na taj način osiguraju poštene izbore bez prevara.

"U nedostatku pravovremene odluke u Parlamentu BiH, visoki predstavnik je morao djelovati i implementirati dobro poznate preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije kako bi se osigurala njihova primjena na lokalnim izborima 2024. godine. On i dalje poziva Parlament BiH da usvoji ove preporuke u formi zakona.

Izmjene i dopune koje je donio visoki predstavnik sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući  pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te restrukturiranje biračkih odbora u skladu s pravilima ODIHR-a), ali one se mogu u potpunosti ugraditi u drugi zakon. Bez obzira na to, ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE/ODIHR, te se o nadležnostima Centralne izborne komisije BiH ne može pregovarati", saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika (OHR), te se dodaje:

Sergej Jakirović tetovažom obilježio duplu krunu osvojenu sa Dinamom ove sezone

Sergej Jakirović tetovažom obilježio duplu krunu osvojenu sa Dinamom ove sezone

"Visoki predstavnik nudi saradnju domaćim političarima. On želi podsjetiti sve zainteresirane strane da vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe, premda još ima dodatnog vremena kada se radi o dugoročnim izmjenama izbornih pravila.

Birači u Bosni i Hercegovini imaju pravo da glasaju prema jasnim i pouzdanim pravilima, te u skladu s najvišim standardom integriteta izbornog procesa, zaključuje visoki predstavnik Schmidt."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije