Upozorenje Kriznog štaba FBiH: Lockdowna neće biti, ali ima zatvor

Radiosarajevo.ba
Upozorenje Kriznog štaba FBiH: Lockdowna neće biti, ali ima zatvor
Printscreen / Goran Čerkez

Važenje dosadašnjih mjera produženo je za još 14 dana, rečeno je nakon sastanka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

"To ne znači da se ne mogu izvršiti korekcije ako ne bude potrebe", kazao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba.

Istakao je da svjedočimo zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, a kolike će posljedice biti zavisi od nas samih.

"Imali smo lockdown. Osnovni razlog bio je da taj prvi udar pokušamo izbjeći, da pokušamo izbjeći veliku smrtnost i posljedice koje mnoge evropske zemlje nisu izbjegle. Dali smo među tri najbolja odgovora u Evropi", dodao je Čerkez.

Istakao je da smo sada svjedoci kontinuiranog kršenja mjera koje su na snazi. 

"Održavaju se svadbe i sa po 500 zvanica, imamo vjerska okupljanja... Očekuje se od kantonanih vlada da pokrenu mehanizme, MUP i inspekcije, i da počnu da djeluju. Na raspolaganju imaju član Krivičnog zakona, ima mogućnost čak i izricanja zatvroske kazne", upozorio je Čerkez.

Naglasio je da niko nema prava ugroziti druge.

"Mi svi biramo hoćemo li otići na svadbu, u disko klub nakon 23 sata. Kantoni moraju preuzeti sve mjere da bi vršili nadzor nad primjenom mjera koje su apsolutno dovoljne. Nema potreba za pojačavanjem. Iduća bi mjera mogla biti da se zabrane svi skupovi, lockdowna nema više", ustvrdio je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije