Pitali smo: Hoće li novi izolatorij u Sarajevu biti smješten u Općoj bolnici?

A. S.
Pitali smo: Hoće li novi izolatorij u Sarajevu biti smješten u Općoj bolnici?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Opća bolnica u Sarajevu

Profesorica dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, jutros je za naš portal iznijela alarmantne podatke da u izolatoriju na Podhrastovima u ovom momentu ima 88 bolesnika, od toga 13 ih je u Intenzivnoj njezi.

Prema njenih riječima, Zavod za javno zdravstvo KS i Opća bolnica moraju hitno već danas odrediti prostore za nove izolatorije za lakše bolesnike.

"Stanje je krajnje ozbiljno", podvukla je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Ona je u razgovoru za Radiosarajevo.ba iznijela podatak da je bruka da KCUS dnevno uradi 350 hemoterapija i zračenja, te 150 hemodijaliza.

"U našoj ustanovi od 31. januara vlada vanredno stanje, a osim toga imamo i 63 uposlena koji su pozitivni", dodala je prof. dr. izetbegović za naš portal.

Kontaktirali smo profesora dr Ismeta Gavrankapetanovića, direktora Opće bolnice u Sarajevu, koji nam je pojasnio aktivnosti u vezi izolatorija u ovoj ustanovi.   

"Krenule su aktivnosti pod rukovodstvom Vlade Kantona Sarajevo, a uključen je UNDP. Svaki dan se vrše pripremne aktivnosti. To će biti definitivno rješenje za grad Sarajevo. Veliki je to poduhvat i nije jednostavan, ali je odlična opcija za sistemsko rješenje. Sada je bitno naći dodatna rješenja radi olakšanja rada kolegama u izolatorijumu", kaže na početku prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za Radiosarajevo.ba.

On smatra da je rješenje Vlade Kantona Sarajevo o tri lokacije koje se mogu staviti u funkciju odlična.

"Mi smo predlagali vaskularnu hirurgiju koja je tri godine zaključana i koliko znam od jučer traje preseljavanje pulmologije u tu zgradu. S obzirom na to da smo u proteklih nekoliko dana imali blizu 600 prijema u bolnicu i urađenih preko 400 operativnih zahvata, zgrada Opće bolnice ne bi smjela biti izolatorij jer bismo time direktno ugrozili živote onih koji su operisani", podvukao je prof. dr. Gavrankapetanović.

On nam je dao i posljednje podatke vezane za prijem pacijenata u Opću bolnicu. 

"Od 17 . jula do 6. augusta ukupan broj pregleda preko UC-a bio je 1.993, a broj prijema u bolnicu 579. Broj prijema preko UC-a bio je 194, a broj otpusta 595. Broj ambulatnih operacija 113, a broj operativnih zahvata (elektivnih) je bio 304, a broj hitnih operacija - 93. Nova organizacija rada od nas zahtjeva i mi to s velikim naporima uspijevamo da zbrinemo. To je skoro 80 posto pacijenata koji traže bolnicko liječenje. I da naglasim - učestvovat ćemo u svakom izolatorijumu gdje Ministarstvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo procijene da je najbolje", naglasio je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, dodajući da je danas sastanak Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS, kada bi se moglo nešto više znati o novom izolatorijumu u Kantonu Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije