Slijedi ublažavanje mjera u FBiH, evo šta to znači i koga će obradovati

Radiosarajevo.ba
Slijedi ublažavanje mjera u FBiH, evo šta to znači i koga će obradovati
FOTO: Fena / S konferencije za medije

U posljednja 24 sata u FBiH je testirano 416 osoba, od kojih je deset bilo pozitivno na COVID-19.

Hospitalizirano je 67 pacijenata, 9 je na respiratoru. Oporavljenih je 115, ali je nažalost zabilježeno ukupno 30 smrtnih ishoda.

No, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez iznio je neke informacije koje će obradovati građane, posebno one starije od 65 i mlađe od 18 godina.

"U potpunosti smo uspjeli iskontrolirati pandemiju. Razgovarat ćemo o popuštanju mjera. To ne znači vraćanje na stari način života. Duže ćemo živjeti pod restrikcijama. Važno je znati da sve ono što ublažavamo ne znači eliminiranje osobne zaštite i zaštite stanovništva. I dalje će se nositi maske, rukavice, morati držati distanca... Ali malo će se olakšati život stanovnika", kazao je Čerkez.

Istakao je da razmatraju da u kratkom narednom periodu omoguće starijim osobama izlazak.

"Odredit će se koliko puta tjedno, na koji način, ali se ovo odnosi i na mlađe osobe. Sve mjere koje budemo uvodili gledat ćemo da budu u periodu na 15 dana, da pratimo efekte i budemo spremni brzo intervenirati. Popuštanje mjera ne znači eliminaciju nego samo kontrolirano vraćanje života, jer epidemija nije ni blizu kraja", kazao je Čerkez.

Dodao je da razmišljaju i o ekonomiji, tačnije o malim obrtima.

"Imamo određene planove i mislimo da ćemo brzo, već idući tjedan, predložiti skidanje nekih restrikcija i omogućavanje normalnijeg života", naglasio je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije